Најновије

ОВАКО ЈЕ РАЖНАТОВИЋ ПОТПИСАО СМРТНУ ПРЕСУДУ! Аркан се сусрео са хашким истражитељима - разрешење убиства на помолу?

Теорије о трострукој ликвидацији у Интерконтиненталу, када су убијени Жељко Ражнатовић, Миленко Мандић и Драган Гарић, чак и после две деценије су неисцрпна тема. Почев од класичног мафијашког обрачуна, преко изгледне верзије да је убијен у склопу припрема за смену Слободана Милошевића, једна од често изнетих јесте и теорија да је убијен због сарадње са Хашким трибуналом.

Жељко Ражнатовић. (Фото: Јутјуб)

Ова последња веома вероватно има јаку потпору, али прича је по свему судећи потпуно другачија, чак и много сложенија. Чак су се и немачки медији својевремено осврнули на најчувени атентат у српском подземљу.

- Још је непознато ко је наручио убиство тадашњег најмоћнијег шефа подземља у Србији. Аркан је током свог живота стекао небројене непријатеље. Још седамдесетих и осамдесетих је изградио име пљачкама банака и златара и спектакуларним бекствима из затвора у бројним западноевропским земљама - наводи лист, тврдећи да је Ражнатовић уз "пљачкашке походе" по Западу извршавао и ликвидације дисидената за тајну службу.

- Његови контакти у тајним службама убрзали су деведесетих година успон до злогласног шефа паравојске у југословенским ратовима - писао је Штутгартер цајтунг и додао:

- Позадина његовог убиства још је обавијена велом таме. Уобичајена је теорија да је бивши аутократа Слободан Милошевић видео Аркана као могућег сведока оптужбе у Хашком трибуналу - и зато га уклонио. Много тога указује да су тајне службе умешале прсте у спектакуларно убиство - оцењује немачки лист.

Били су, оцењујемо, близу, али суштину која је била тик поред фабуле нису видели.

Много тога јасније било је после сведочења адвоката Душка Томића, који је о Жељку Ражнатовићу и Хагу причао код Миломира Марића.

- Што се тиче његовог деловања у рату, он је од првог до последњег дана све уредно документовао. Његов досије у Хагу је био најквалитетнији. И једини досије који је нестао из Хага јесте управо његов! Он је био натпросечно интелигентан и схватио је да ће га наши пустити да оде под лед. Био је бржи и почео је он њих пуштати низ лед. Као и несрећни Маузер који је информације давао Американцима и Французима, а на крају је исто и завршио као Жељко, убила га је Служба - мишљења је Томић. Суштину је открио у наставку.

- Ражнатовић је направио дил преко једног човека из Холандије, једног жестоког момка Холанђанина, да ће сарађивати. Али кад год је имао те контакте, он је контактирао и Службу државне безбедности. Хтео је да помогне и себи и Служби, да не претера са информацијама, али да не буде неозбиљан, морао је да да неке ствари, да буде интересантан. Заузврат су му обећали да га никада неће процесуирати у Хагу - открио је Томић и додао.

- Жељко је схватио да га левате, јер су они многима тако исто обећавали, па је запретио и рекао је да мора све да се врати назад што је испричао. Пошто су тај жестоки момак из Холандије и иследник Хашког трибунала били уплашени за свој живот, инсценирали су као да је иследник дошао на пумпу да наточи гориво, а на задњем седишту је оставио Ражнатовићев досије, па је онда дошао тај Жељков ортак из Холандије, узео досије и вратио га Жељку. Али било је готово. Ражнатовић је потписао своју смртну пресуду. Он је сметао свим овим величинама који су били у Хагу или које је трибунал тражио. Свима је сметао јер је умешан у све те догађаје и много је знао. Он је зато платио главом - уверева Душко Томић.

Међутим, саговорник одлично упућен у догађаје деведесетих, делимично потврђује информације адвоката Томића, али наводи да је он био близу суштине, али да ју је погрешно протумачио.

- Сама чињеница да је Аркан ишао у Државну безбедност, пре сусрета са хашким истражитељима, потпуно руши сваку теорију да је хтео да прода Слободана Милошевића. Да је заиста хтео да изда државу, могао је да среди да сусрет са представницима Хага буде потпуно у тајности. Ражнатовић је имао ту моћ. Он је самим јављањем у Службу потврдио да је само хтео да насамари истражитеље и пренесе важне информације нашој држави - наводи саговотник и објашњава:

- Где има дима има и ватре, али људи не умеју да склопе мозаик. Дакле прича о сусретима са хашким истражитељима је тачна, али у тој улози Аркан је радио за нашу државу, то и несвесно потврђује адвокат Томић. Могу да прихватим да су западни агенти, када су то чули, потпомогли убице јер их је Ражнатовић насамарио, али да је издао државу и Милошевића, та теорија је бесмислена. Он се сигурно није плашио затвора, па ни смрти - открива саговорник, који је деведесетих прошао и сито и решето.

- Не искључујем да је неко помогао организацију убиства Жељка Ражнатовића из најужег врха државе, али то сигурно није био Слободан Милошевић - закључује он.

Падаће долар, евро, динар… Ево шта да радите са новцем! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА