Најновије

СУЛУДЕ ТВРДЊЕ ПЕНТАГОНА: Траже повод за инвазију на Украјину, спремају операцију под туђом заставом

Портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је да Русија наводно припрема изговор за инвазију на Украјину, не наводећи никакве доказе за те тврдње. У Белој кући тврде да би инвазија могла да се догоди средином јануара или фебруара.

„Не улазећи у детаље, рећи ћу да заиста имамо информације које указују на то да Русија активно ради на томе да нађе изговор за потенцијалну инвазију на Украјину“, рекао је Кирби и додао да се ради о „групи оперативаца који се спремају да изведу операцију под туђом заставом.“

„Операција треба да изгледа као напад на њих или рускојезично становништво у Украјини, као повод за инвазију“, рекао је Кирби.

Према његовим речима, за сада је могуће решавати питање ситуације у Украјини дипломатским средствима и нема потребе за успостављањем посебне „црвене линије“ због украјинске кризе.

Додао је и да Вашингтон наставља да пружа војну подршку Украјини у циљу јачања одбрамбених капацитета те земље.

Подсетимо, на територији Украјине налази се најмање 200 инструктора Националне гарде.

У Белој кући тврде да би до инвазије Русије на Украјину могло да дође средином јануара или фебруара.

„Забринути смо због тога што руске власти спремају инвазију.. Видели смо то и пре, то нас враћа у 2014. годину, укључујући саботаже и информационе операције с циљем да се Украјина оптужи да припрема неизбежне нападе на руске снаге на истоку Украјине. И план је да таква активност почне неколико недеља пре војне инвазије која би могла да почне средином јануара или фебруара“, навела је на брифингу за новинаре портпаролка Беле куће Џен Псаки.

И она тврди да би Русија могла да лажира повод за напад на Украјину.

Хакерски напад на сајтове украјинске владе

У Пентагону нису желели да именују могуће кривце за снажан хакерски напад на сајтове украјинске владе, за које су у Кијеву оптужили Русију тврдећи да је циљ био психолошки притисак и застрашивање.

„Нисмо спремни да сада кажемо ко је те нападе извео, али још једном – то је део сценарија који смо са руске стране видели у прошлости“, рекао је Кирби.
Раније данас Министарство културе и информационе политике Украјине саопштило је да је, према прелиминарним информацијама, Русија извела хакерске нападе на сајтове украјинске Владе.

„Према резултатима истраживања Центра за стратешке комуникације и информациону безбедност, први подаци дају повода да се верује да је Руска Федерација извела напад... Циљ сајбер напада је психолошки притисак и застрашивање“, наводи се у саопштењу прес-службе Министарства.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА