Најновије

КОРУМПИРАНИ ЕСТАБЛИШМЕНТ ЖЕЛИ ДА СПРЕЧИ ОВУ КАНДИДАТУРУ: Читава нација лебди у немаштини због корупције - време је да томе дође крај!

Kaлонзо Мусиока, председнички кандидат Покрета Випер (Брисач) у Кенији, наставља да изазива панику међу корумпираним естаблишментом одбијајући да се повуче из трке и подржи свог некадашњег коалиционог партнера лидера ОДМ Раила Одингу.

Венџиги и Калонзо (Фото: Промо)

Иако по истраживањима Калонзо има највеће шансе да победи у трци, на њега се врши велики притисак под изговором удруживања снага да подржи Раила Одингу који је се предходних неколико година прилично компромитовао у очима гласача. Претпоставља се да иза таквих захтева стоји корупција, а не реална политичка стратегија.

Међутим, Калонзо наставља да јача своју позицију, а у недељу је на своју страну придобио једног од највећих кенијских бизнисмена – милионера Џими Ванџигија. Ванџиги је прошле године најавио да ће се и сам кандидовати на председничким изборима, али је сада одлучио да стане уз Калонза.

Ово је још један снажан ударац на Раилу јер је Ванџинги својевремено био један од лидера Раилиног ОДМ (Orange Democratic Movemen) и за собом вуче велики број његових присталица. Милионер је рекао да нема времена за мирење Калонза и Рајиле и да он свом снагом подржава Калонза у председничкој трци. Венџиги је на изборима 2017. подржавао Одингу, а четири године раније и данас актуелног председника Кеније Ухуру Кенијату.

Калонзо је недвосмислено поручио свима да неће одустати од председничке трке.

- Ја се кандидујем за председника Републике Кеније. Има оних који шире пропаганду и називају нас чудним именима. Читава нација лебди у немаштини због корупције. Време је да томе дође крај – поручио је калонзо окупљеним симпатизерима.

Подсећамо да је Калонзо објављао важне државне функције у најбољим данима за Кенију. Био је министар спољних послова у време мандата најомиљенијег кенијског председника Данијела Моија, био је и министар животне средине, а од 2008. до 2013. године био је потпредседник Кеније док се на њеном чеку налазио Мваи Кибаки.

Извор: Правда

 

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА