Најновије

ДОБРОВОЉАЧКА УЛИЦА: 30 година од злочина над припадницима ЈНА

У Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Сарајеву служен је парастос, након чега је колона са учесницима обележавања страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву стигла на место злочина уз јаке мере обезбеђења, преноси РТРС.

Добровољачка (Фото: Јутјуб)

Траса којом су се кретали аутобуси била је затворена за саобраћај, федерална полиција је у великом броју била распоређена уз пут, а присутни су и у Добровољачкој улици.

На месту злочина у Добровољачкој улици положено је цвеће и запаљене су свеће за све страдале.

Парастосу су присуствовали посланик у Народној скупштини Републике Српске Наташа Кулашинац, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, министри трговине и економских односа, као и за људска права у Савету министара Сташа Кошарац и Милош Лучић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић, представници града Источно Сарајево, начелници општина, борачких организација регије, те удружења несталих и породица заробљених.

Породице убијених војника у Сарајеву, приликом повлачења ЈНА пре 30 година, апеловале су да надлежне институције у БиХ коначно казне починиоце овог злочина.

"Људи који су пре 30 година били у колони ЈНА која је по договору напуштала Сарајево нападнути су и убијани без могућности да се бране и оду", изјавио је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац рекао је да је БиХ земља фалсификата и да је потребан опрез у вези са подизањем оптужнице за Добровољачку, с обзиром на досадашње подвале из кухиња дела бошњачке политичке јавности и међународне заједнице.

"Сведоци смо свих ових 30 година да муслиманска политичка јавност покушава да креира само њима знану истину. Истина је сасвим другачија", рекао је Кошарац.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић сматра да ће починиоце злочина у Добровољачкој улици 1992. године над припадницима војске ЈНА пре стићи Божија, него овоземаљска правда, јер у БиХ овоземаљске правде нема.

"Тридесет година након страдања у Добровољачкој је довољно прошло време да одговарају они који су починили овај страшан злочин над недужним војницима, који су се кретали у једној мирнодопској колони, по изласку из Сарајева", рекао је Ћосић.

Присутни су били и чланови породица погинулих припадника ЈНА, преживели учесници и представници Трећег пешадијског пука Републике Српске.

Програм меморијалне манифестације под називом "Страдање припадника ЈНА у Сарајеву - Добровољачка улица", организује Одбор Владе Републике Српске за неговање традиција ослободилачких ратова.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је данас да подигнута оптужница о злочинима у "Добровољачкој улици" али и да постоји огромно неповерење у правосудне институције БиХ.
 
"Подигнута је оптужница, али је још није потврдио Суд БиХ, јер тај суд очигледно служи да пере ратне крваве биографије Бошњака и то је доказао на безброј примера раније", истакао је Којић.

У Добровољачкој улици у Сарајеву припадници "Зелених беретки" и Територијалне одбране БиХ су, према наредбама члана Председништва БиХ Ејупа Ганића, на данашњи дан 1992. године напале колону возила ЈНА која је, према договору Алије Изетбеговића и Унпрофор, напуштала тадашњу Другу војну област.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено. 

Дефиле поводом 30. годишњице оснивања Војске Републике Српске погледаљјте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА