Најновије

ЗАШТО ТИРАНА НИЈЕ УСВОЈИЛА РЕЗОЛУЦИЈУ У СРЕБРЕНИЦИ? Није због добрих односа са Србијом

Одбијање албанског парламента да разматра резолуцију о Сребреници последица је унутарполитичких сукоба а не неки гест наклоности према Србији, каже за Спутњик политиколог Дејан Вук Станковић.

Тирана (Фото: РИА Новости)

Парламент Албаније одбио је да одржи седницу на којој је требало да се расправљало о резолуцији о „признању геноцида у Сребреници“, коју је предложио Сали Бериша, бивши премијер и председник Албанији, иначе лидер опозиционе Демократске странке Албаније.

Унутарполитички сукоб Раме и Берише

Актуелни премијер Еди Рама се поводом овога огласио и рекао да је у питању „ниска игра особе коју Америка сматра корумпираним рушиоцем демократије, у свету познатог и као рушилац ембарга Слободану Милошевићу“.

Доктор политичких наука Дејан Вук Станковић сматра да је у питању унутарполитички сукоб и зато, каже, на ово не би требало да гледамо као на неки гест наклоњен Србији.

„Искрено говорећи, сумњам да је ово на било који начин повезано са одржавањем добих односа са Србијом, у контексту неприхватања неких иницијатива које су подржане и политички спонзорисане од стране Запада. Не верујем да се они нешто опиру Западу и да имају сензибилитет за Србију и злочин у Сребреници,“ каже Станковић.

Покушај Берише да се додвори Америци

Станковић не негира да је мотивација да се уопште покрене питање овакве резолуције нешто што је везано за талас дешавања у Украјини.

„Могуће је да је све ово на том таласу и тешко да бих могао да дам неку другачију димензију.Чињеница је да они не могу да буду нешто другачије заинтересовани за све ове теме без тога да се се не укључи у игру неки шири контекст јер су они просто врло херметична политичка заједница што треба имати у виду,“ наводи Станковић.

У сваком случају, закључује наш саговорник, било шта да је разлог за то што резолуција није прошла то је добро за Србију.

Лоше вести за Приштину прочитајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА