Најновије

ХРВАТИ ЈАСНИ: Надал није најбољи икада – далеко је иза Ђоковића

То је врло вероватно најважнији параметер у ГОАТ трци, којом се баве сви, па и хрватски „Индекс“.

Новак Ђоковић (Фото: Јутјуб)

Они доносе занимљив текст са насловом „Надал није постао најбољи икада. Остао је где је и био – далеко иза Ђоковића“.

Главни Рафин аргумент су Гренд слем титуле, али и комбинација највећих (ГС+мастерси), којих има 58, баш као и Новак Ђоковић.

Даље, Надал је са процентом од 83,3% победа најуспешнији тенисер у историји. Једини негативан скор има против Новака (30-29).

„Индеx“ се пита како уопште израчунати генерално најбољег играча у историји белог спорта.

Поред освојених великих и малих турнира, параметри би могли да буду место на АТП листи, конкуренција, дуговечност.

Они се позивају на “Ултиматетеннистатс”, страницу посвећену тениским подацима, на којем се успеси одређеног играча пондеришу кроз његову каријеру.

„Гледајући лествицу, долазимо до неколико занимљивих односа: прва и најважнија ствар је само потврда онога што сви заправо знамо – имамо привилегију гледати еру три најбоља тенисера свих времена. Једини који је заправо остварио сличну доминацију, али није је успео дуго да одржи, био је Бјорн Борг, али он се налази тек на осмом месту због преурањене и самонаметнуте пензије. Друга занимљива ствар је чињеница да је Роџер Федерер и даље испред Рафе Надала, а тамо се налази из заправо истих разлога зашто је Надал и даље прилично удаљен од Новака Ђоковића, најуспешнијег тенисера свих времена“, пише „Индеx“.

„Најслабији Надалов, а најјачи Ђоковићев аргумент, недеље на мјесту број 1 на АТП листи. Ђоковић је најбољи у историји са преко 370 седмица на месту броја 1, док је Надал досегао само 209 недеља, чиме је значајно лошији не само од Ђоковића и Федерера (који су једини преко 300) него и од Лендла, Конорса и Сампраса. Бити у збиру три године више на месту броја 1 од директног противника заиста је битан податак“, додаје се.

Такође, Надал никада није освојио Завршни мастерс, као ни Париз и Мајами. Једини који је успео да освоји све бар два пута јесте Новак.

Штавише, Надал је половину својих мастерс титула освојио у Риму и Монте Карлу.

Индеx закључује да је Федерер синоним елеганције, Надал невероватне снаге, а Ђоковић тениске ефикасности, међутим, на основу ових података, “Надал остаје што је био и пре – за тениске појмове божанство на земљи, али заправи релативно далеко од Ђоковића, а вероватно и иза Федерера”.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА