Најновије

ВЛАДА СРБИЈЕ ДОНЕЛА ОДЛУКУ О УВОЂЕЊУ ПРЕЛЕВМАНА: За увоз млека и киселомлечних производа, како би заштитила домаћу производњу!

Познаваоци прилика сматрају да то неће решити проблем млекара, јер нису уведени прелевмани на увоз млека у праху, кондензованог млека и маслаца.
Млеко (Фото: photl.com)

Млеко (Фото: photl.com)

У Министарству пољопривреде кажу да је ову одлуку Влада донела после вишемесечних детаљних анализа тржишта и положаја у коме се нашао српски млекарски сектор. Привремена мера трајаће до краја године. Како је рекла министарка пољопривреде Снежана Бошковић Богосављевић, додатна такса на увоз млека креће се од 10 до 20 динара, док је за киселомлечне производе од 10 до 30 динара. - Увођење прелевмана на увоз млека само је део осталих мера које држава предузима у циљу решавања промећаја на тржишту млечних производа - нагласила је министарка Богосављевић Бошковић. - Држава овим жели да заштити домаће произвођаче, који су у неравномерном положају у односу на европске колеге, који имају далеко већа финансијска средства на располагању. Иначе, само је у првих пет месеци, према званичним подацима, забележен већи увоз млека и млечних производа за око 3,5 пута у односу на исти период прошле године. Министарка је објаснила да се управо због тога и јавила потреба за увођењем прелевмана, јер је дошло до евидентног поремећаја на тржишту млека. - Овом одлуком ни на који начин не желимо да угрозимо добре односе са ЕУ, у погледу спољнотрговинске размене - рекла је министарка пољопривреде. - Само у прошлој години он је износио 1,9 милијарди евра, при чему је Србија остварила суфицит од 334 милиона евра. Због тога ми и даље остајемо чврсто на европском курсу у пољопривреди. Заједно са Бриселом анализирамо стање на тржишту млекарских производа у Србији и договарамо заштитне механизме. Сања Бугарски, председник Асоцијације произвођача млека Војводине, каже да је добро да је почело бар нешто да се дешава, иако сматра да је ова одлука требало да буде донета још пре 15 месеци. - Нигде се, међутим, не спомињу најбитније ствари, а то су млеко у праху, кондензовано млеко и маслац - каже Бугарски. - Њихов увоз највише угрожава домаћу производњу. Највећи увозници тих производа су млекаре и кондитори. Брисел је од 1. априла ове године укинуо квоте за производњу млека, које су уведене пре више од 30 година, како би се спречила прекомерна производња. Према неким проценама српски млекари добијали су 2.700 литара млека по крави, у односу на 8.000 литара, колико добијају сточари у ЕУ.
Прочитајте још:ДАЈ ВЕЛТ ОБЈАВИО: Русија задивљујуће брзо излази из кризе!ЗАВЕРА СВЕТСКИХ СИЛА: Викиликс открио план САД и ЕУ о преузимању светске економијеПАЖЊА: Загађују Војводину ГМО усевима – од 49 узорака соје 45 је ГМО!
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА