Најновије

"Аркан продао Хрватима 12 шлепера оружја"

Жељко Ражнатовић Аркан је током истраге и боравка у Реметинцу постао добављач оружја за Хрватску, која је од њега 1991. купила 12 шлепера оружја, претежно калашњикове АК 47 и противтенковско наоружање, тврди Јосип Манолић у својој књизи.
Aркан на Мањачи (Фото: Moevideo.net)

Aркан на Мањачи (Фото: Moevideo.net)

Бивши хрватски политичар и најближи сарадник Фрање Туђмана у својим мемоарима "Политика и домовина - моја борба за суверену и социјалну Хрватску" наводи да је "Хрватска купила Аркановим посредовањем из војног складишта у Батајници много оружја, претежно калашњикове АК 47 и противтенковско наоружање. Реч о 12 шлепера оружја". Манолић наводи да није испитивао шта о томе знају Станоје Главаш, Јосип Перковић и Владимир Шекс, али да верује да им детаљи нису непознати. "Неколико дана пре плаћања оружја Ражнатовићу Аркану, наши појединци, у згради Жупанијског суда у Осијеку, припремили су две актовке пуне злата и сребра. Наиме, оружје је наводно плаћено златом и сребром. Питања која се и данас намећу гласе: чије је било то злато и сребро, има ли оно неку везу с убијеним осјечким шверцерима златом, тко је, заправо, особа која је злато донела на Жупанијски суд у Осијеку и на крају, коме је преузиматељ актовки заправо предао пошиљку злата? Је ли реч о оружју које се касније обилно препродавало по Славонији, је ли део отишао у Вуковар?”, упитао је. Постоји и информација да је "Аркан тим оружјем заправо купио своју слободу". "Но, то није све о Аркану. Хрватска ће се и 1992. године користити услугама Жељка Ражнатовића. И та ће се операција збивати мимо мојих очију, у највећој тајности. Мислим да сам свесно био искључен при њеној организацији због чињенице да смо председник Туђман и ја тад већ били ‘затегнули конопац’. Избором људи који ће се укључити у ту операцију, а неки су и данас живи, Туђман, после и његови наследници, затворили су круг оданих и моћних", написао је Манолић у мемоарима које преноси Telegram.hr. "Председник Туђман и ја о бројним обавештајним операцијама размишљали смо различито, понекад дијаметрално супротно, но он је био председник Републике и ја сам поштовао његове погрешне поступке те сам их често бранио у јавности, чувајући ауторитет Председника", додао је Манолић. "У фебруару 1992. године тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман исплатио је два милиона немачких марака за набавку видео снимка о ликвидацији хрватских бранитеља с Овчаре", тврди Манолић. Барем тако стоји у документима, које хрватска држава и данас има. "Готов новац бит ће однесен Аркану, а видеокасета, замотана у алуминијску фолију, бит ће предана предсједнику Туђману у његовој обитељској кући у Назоровој улици", наводи се у мемоарима.
Прочитајте још:Србија купује хеликоптере од Русије и НАТО?АЛБАНСКИ ТЕРОРИСТИ ПРЕТЕ: Ево где су терористи ОВК наоружани до зуба направили своју базу и шта ће прво напасти!МАЛО ИМ ЈЕДНА: Мађари праве две ограде!
Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА