Најновије

ГАСПРОМ ЕВРОПИ: Повећајте увоз руског гаса, иначе несташица!

Европа би се већ наредне деценије могла суочити са несташицом и поскупљењем гаса, ако брзо не одлучи да повећа увоз из Русије, изјавио је данас потпредседник Гаспрома Александар Медведев.

Гаспром (Фото: Ria)

"Европа је направила потпуно лошу процену када је претпоставила да јој неће требати додатни гас, и да ће га, ако јој затреба, допремити изван оквира Русије", изјавио је Медведев за агенцију Ројтерс, и додао да куповином гаса из САД или Катара, Европа не може да задовољи сопствену тражњу.
Гаспромов извоз гаса Европи је повећан за осам одсто прошле године, на историјски рекорд од 194 милијарде кубних метара, услед повећане тражње и нижих цена. Захваљујући томе, Гаспром је стекао рекордан удео на европском тржишту од 35 одсто.
Тај удео би, према речима Медведева, могао премашити 40 одсто, јер европска тражња за гасом расте, холандска и британска производња пада, док ће пошиљке гаса из САД остати скромне, скупе и углавном намењене Азији.
"Бројни озбиљни аналитичари ће изаћи пред вас са моделом који ће показати да ће се Европа ускоро суочити са великом гасном кризом, и што је још горе - оштрим скоком цена", изјавио је Медведев.
Ројтерс подсећа и да ће Гаспром од наредне године, преко новог гасовода, почети да снабдева Кину гасом.
"Можемо испоручити Европи колико год гаса јој је потребно, иако улазимо на ново тржиште Кине. Међутим, Европа мора да се одлучи сада. Мора одмах сада да почне да размишља ко ће покрити додатну тражњу после 2025. године. Нажалост, не постоји дијалог о енергетици између Русије и ЕУ", рекао је Медведев.
Чак и ако Гаспром на време изгради два нова гасовода до Европе - Северни ток 2 испод Балтичког мора и Турски ток за југ Европе - то неће бити довољно за успостављање равнотеже између растуће тражње и смањења понуде, сматра он.
"А течни природни гас неће моћи да покрије тај мањак", изјавио је Медведев, додајући да ће испоруке гаса из САД остати скромне, а да ће Катар вероватно послати велике количине азијским тржиштима
Прочитајте ОВДЕ чему се Путин нада а тиче се Русије?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Гаспром-Путиново тајно оружје.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА