Најновије

ПРОВОКАЦИЈЕ КОД ЦЕТИЊСКОГ МАНАСТИРА: „Браниоци“ Црне Горе покушавају да изазову сукобе

Црногорски ултранационалисти, који су тридесет година били прикључени на црногорски буџет, као и дио политичара инспиратори су последњих провокација испред Цетињског манастира, каже за Спутњик предсједник Удружења Књижевника Црне Горе Новица Ђурић поводом качења црногорских застава на спољни зид манастира.

Фото: Јутјуб

Ђурић указује да су ултранационалисти почели са провокацијама након што су доживјели духовни и политички пораз због потписивања Темељног уговора између Владе Црне Горе и Српске православне цркве.

Ултранационалисти провоцирају јер су доживели пораз

“Црногорски ултранационалисти поручују да се неће у ланце везати, али су се дебело везали за црногорски буџет последњих 30 година. Они су ти који су себе самопрогласили браниоцима Црне Горе и то од оних културних, васпитаних и образованих људи чији су се преци борили за Црну Гору и који су је створили. Црну Гору не може ништа угрозити, нити је могу преселити на неко друго мјесто, не могу је однијети, јер је она утемељена у Цетињском манастиру, он је темељ државности Црне Горе, симболи њене државности су православна вјера, српски језик и ћирилично писмо. Црна Гора је настала на српском језику, ћирилици и Митрополији црногорско приморској”, каже Ђурић.

Он истиче да је монахиња те Митрополије у суботу успјела да истрпи провокације инспирисане политиком.

Ђурић указује да је чак премијер Дритан Абазовић у једном тренутку дјеловање црногорских ултранационалиста окарактерисао фашистичким.

На манастир може само манастирска застава

Он подсећа да на Митрополији црногорско- приморској и Цетињском манастиру може бити постављена само манастирска застава, а не застава неке државе, па ни државна застава Црне Горе.

“Државна застава се поставља испред државних институција и користи се за весеље и свадбе како је то законом предвиђено.”, каже Ђурић.

“Ко је то умислио да може да стави државну заставу на Цетињски манастир? Провокатори који су хтјели да испровоцирају свештенство Цетињског манастира хтјели су да испровоцирају нове подјеле и сукобе у Црној Гори, јер су они доживјели духовни и политички пораз када је потписан Темељни уговор, који је дјелимично регулисао односе између Митрополије црногорско- приморске Српске православне цркве и црногорске државе”, каже Ђурић.

Зашто нико није качио заставе на католичке светиње

Он констатује да је потписивање Темељних уговора са другим вјерским заједницама пролазило мимо јавности, да након тих уговора нико није кренуо да државне заставе качи на католичке и исламске светиње.

“Митрополија црногорско-приморска је најбројније вјерска заједница у Црној Гори, она је уједно и утемељитељ црногорске државе, а Петровићи су Црну Гору васкрсли у државном, културном и политичком смислу. Мислим да ће сваки умјерени црногорски суверениста почети да бјежи од ултранационалиста, од оних који ДПС и СДП поистовјећују са црногорском државом, што јесте екстремизам. Још горе, они то подижу и на неки нови духовни ниво, желе да из тих партија направе и нову цркву и понашају се попут секте”, каже Ђурић.

Он очекује и јаснију реакцију културне, васпитане и образоване Црне Горе, која треба да помогне да се народ ослободи страха од ултранационалиста.

У недјељу навечер пројектована је државна застава Црне Горе на зид Цетињског манастира, а претходна два дана качене су државне заставе Црне Горе на Цетињски манастир. Медијски је нападнута монахиња која је скинула државни заставу са ограде манастира и вратила је онима који су је закачили, а против ње је подигнута и кривична пријава.

Тим поводом се обратио и министар спољних послова Црне Горе Ранко Кривокапић, један од противника потписивања Темељеног уговора између Владе и СПЦ, и на Твитеру написао да ће застава Црнојевића бити враћена држави, али и на Цетињски манастир. На платоу испред Цетињског манастира сликао се и самозвани митрополит ЦПЦ Михаило.

Поједини ултранационалистички интелектуалци позивају да се црногорске државне заставе окаче на све манастире и цркве.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА