Најновије

ГАЛИЈАШЕВИЋ - УСПОН И ПАД АЛ-КАИДЕ: Политичке одлуке и смртна казна без суда

Још у првој години рата против Сиријске владе, Сиријске Арапске Армије и Сиријског народа, који су покренуле Сједињене Америчке Државе 1. марта 2011. на Западној војној страни  нашле су се удружене двије тзв. џихадистичке војне формације: ДАЕШ-ИСИЛ и Џабхат Фатех Аш Шам позната као Ал Нусра. Послије убиства Осаме бин Ладена (2. маја 2011.), који је био противник америчких планова и политичке одлуке Муслиманске браће, да се насилно, уз помоћ Нато алијансе и Запада у цијелини, сруше Арапски режими,  двије „проамеричке џихадистичке скупине“, заклињу се  на послушност и оданост Ал-Каиди и прихватају врховну команду, војно политички неспособног „исламистичког мућка“ др Аyмана ал Завахирија. 

Фото: Медија центар Београд

Пише: Џевад Галијашевић

Приликом организованог доласка у Сирију и босанских брђана окићених титулом муџахедина, њихов командант и „шејх-ул-ислам“ Нусрет Имамовић, даје у име свих Бошњака заклетву о послушности Завахирију и Ал-Каиди.  Међутим, амерички савезници, ИСИЛ и Ал Нусра, њихове  вође: Ебу Бекр ел Багдади и Мухамед Џевлани, отварају сукоб међу собом који ескалира 2014. године. Нусрет Имамовић, доноси одлуку 13. августа 2014. године да објави Неовисно свједочење фитни у Сирији и потврди своју лојалност др Аиману ел Завахирију. 

Ово свједочење, од 4. маја 2015. налази се у цјелини, доступно јавности, на вехабијском порталу „Пут Вјерника“ а почиње ријечима: „Скорашњи догађаји у Шаму су забринули и збунили многе муслимане. Након што су наде у долазак одавно прижељкиваног хилафета доживиле свој врхунац, десио се неочекивани заплет ситуације. Борци на Алаховом путу, прије него ли је стварна власт била на помолу, почели су да се боре за власт и превласт. Непојмљиво је да су сви били искрени у својој борби за исти узвишени циљ, а да су се разишли до те мјере да су подигли оружје једни на друге.“  

„Заклео си се Завахирију и Ал-Каиди, као и сви ми“, посвједочиће, „шејх“ из Горње Маоче, Нусрет Имамовић. 

Прича о потпуној лојалности Завахирију завршена је ових дана новом „успјешном акцијом“, тачније ликвидацијом. Централна Информативна Агенција–ЦИА, извршила је тако, још једно успјешно, политички мотивисано, јавно убиство и учинила поносним још једног Америчког предсједника. Тако се убиством Осаме бин Ладена, поносио, амерички убица и нобеловац, црни предсједник, муслиманског поријекла, Барак Обама (син Хусејна), док је његова шефица Стејт департмента, психотична Хилари Клинтон, ликовала над лешом, брутално убијеног, Либијског Предсједника, Моамера ел Гадафија. 

Дуг је, и не баш потпуно познат, списак ликвидација које је, у име САД, обавила ЦИА. Патрик Баб, тврди да је ЦИА одговорна и за смрт шведског премијера Улофа Палмеа, који је упуцан усред дана а чије је убиство до данас предмет разних теорија. Тврди се да постоји извештај сарадника Штаба за планирање тајних операција "Гладио" да је та ликвидација извршена у сарадњи ЦИА и британске МИ-6. Палме, јс, покушавао приближити СССР-у како би испословао уклањање нуклеарног оружја из Европе.

Такође, ЦИА се доводи у везу са смрћу председника њемачке покрајине Шлезвиг-Холштајн, Увеа Баршела, и бившег директора саме Агенције, Вилијема Колбија. ЦИА је, према овим изворима, убила и венецуеланског председника Уга Чавеза. Посебно је занимљив начин елиминације, како тврде критичари рада Агенције. Писац из Венецуеле, Луис Брито Гарсија, својевремено је навео више од 900 покушаја убиства некадашњег кубанског лидера Фидела Кастра. И Кастро је, на крају, умро од ретког случаја тумора на цревима.

ЦИА то не ради само оружијем и гранатама, већ се користи убацивањем малигних тумора у тијело жртве., односно да изазове карцином код одређене особе, која потом убрзо умре. Као примјер такве смрти, осим Чавеза, наведен је чувени музичар Боб Марли, којем је агент ЦИА поклонио патику у којој је била сакривена забодена ињекција са вирусом који изазива карцинома. Тај бивши агент је, како тврде истраживачи, без кајања, описао да је Марли вриснуо када му се ињекција забила у пету, док је испробавао патику, не слутећи шта ће се касније десити. Сви су знали да Марли неће ићи код лекара због својих верских убеђења. Марли је изазвао гнев ЦИА јер није желео да се политички ангажује на Јамајци, где је могао да помогне у остваривању одређених интереса. Као пионир ЦИА у планирању ликвидација путем убацивања тумора у организам жртве-мете помиње се амерички љекар Корнелијус Ровадес из Института за медицинска истраживања "Рокфелер" из Њујорка. Ровадес је "каријеру" започео у Порторику, гдје је био пионир у области "нових начина убијања људи"и ликвидација убацивањем вируса.

ЦИА је организовала и убиство Че Геваре у Боливији, те Садама Хусеина и Јасера Арафата. На списку познатих личности, за чију елиминацију окривљују ЦИА, налази се и Патрис Лумумба, некадашњи председник Конга. Агенција је, користећи "Црвене бригаде", припремила и отмицу и убиство италијанског премијера Алда Мора. И Николае Чаушеску, свргнути лидер Румуније, прво је медијски сатанизован, припада кругу тих жртава.

Америчка Централна информативна агенција, од 1945. год, уклонила је или убила, много лидера широм свијета, али је од покретања истраге у Сенату 1970-их била приморана ограничити такве операције, пише Гардијан. Међу најозлоглашенијим операцијама америчких обавјештајаца, које су за циљ имале убојства свјетских лидера, спадају покушаји убиства кубанског предсједника Фидела Кастра снајперима, али и завјерама које се могу мјерити са маштовитим, шпијунским фантазијама, попут експлодирајућих цигарета и отровног ронилачког одијела. САД су признале  осам покушаја атентата на Кастра, мада је он тврдио да их је било пуно више и да се мјере стотинама. 

Према подацима Министарства за државну безбједност Сјеверне Кореје, ЦИА и даље примјењује старе методе. У званичном саопштењу тог министарства се оптужују ЦИА и јужнокорејска тајна службу, да стоје иза недавног покушаја убиства лидера Сјеверне Кореје, Ким Џонг-Уна. Овај покушај, обухвата “примјену биохемијских твари, укључујући и радиоактивне материјале и отровну нанотвар”, а предност таквог напада је у томе “што не захтијева приближавање мети напада, јер смртне посљедице наступају након шест или 12 мјесеци”. За напад је, оптужен Сјевернокорејац који ради за стране обавјештајне службе.

Имајући у виду оптужбе и дуг попис умијешаности ЦИА у пучеве и убиства широм свијета, САД су морале ограничити таква убиства, након што је истрага америчког Сената ‘70-их година објелоданила размјере таквих операција. Након истраге, тадашњи предсједник Гералд Форд, потписао је 1976. године, декрет у коме се, између осталог, наводи: “Ниједан функционер америчке владе неће судјеловати нити бити дио завјере, у остваривању политичког убиства”.

Успркос декрету, САД никад нису напустиле такву стратегију али се мјењала терминологија: па више није ријеч о атентатима него  о циљаном убијању; иприче  умјесто о ваздушном нападу на предсједника сада се ради о нападу дроном на “терористичког лидера”, Аyмана ал Завахирија. „Догађај“ попут америчке доктрине политичких ликвидацију,  већ су заборављена вијест; није бло питања ни приговора јавности, иако се радило убиству, америци лојалног терористочког вође. Иначе убиство шефа Ал-Каиде, др Аyмана ал Завахирија, извршено је 31. 07. 2022. у недјељу ујутро, кад је изашао на балкон куће, у предграђу Шерпур, елитном дијелу града у коме су амбасаде и резиденције богатих Афганистанаца и талибана. Напад је извела ЦИА, дроном са двије ракете "Хелфајр РX-9", које немају бојеву главу него ротирајућа сјечива велике пробојне снаге. Убиство Завахирија је изазвало панику и у Сарајеву. У политичком крилу Муслиманске браће, Странци Демократске Акције, примјетили  су да Американци убијају, и послушне терористе.

Док у Сарајевској чаршији и цјелој СДА тугују јер  нису могли јавно ожалити масовног убицу и терористу какав је био Завахири, њихов вођа, Бакир Изетбеговић (син Алије), у то је име, напао на Русију и на Србију. Његове ријечи и увреде без смисла, поруке без значаја, упућене су чланству и сљедбеницима СДА, који морају бити исконски фанатици и ограничени, да овакав стил и говор прихвате као политичку акцију. Иако се у Сарајеву ово сматра злонамјерном интерпретацијом прилика у вези са џихадом ипак се питање свијести о колективном интересу Бошњака – о савезништву и непријатељству, заоштрава, ових дана, поготово након бројних вијести о величанственим руским побједама у Украјинском рату у коме су Бошњаци изабрали погрешну страну - страну украјинских нациста. 

Зато чаршија упадљиво шути о излетима сина „првог предсједника Алије“, и одласку више стотина босанских џихадиста у неонацистички џихад и нови рат,  многа неодговорена питања, буквално звоне и прште, на јавној сцени. Вехабијско, вјерско и политичко лудило открива подложност једног слабо утемељеног и контрадикторног идентитета, разним утицајима и процесима, пред којима је неразвијена историјска свијест просто устукнула отворивши простор јачем идентитету да се испољава кроз Бошњаке. И да у тишини жали Завахирија, због његове худе судбине.

Који је и у смрти био „западни војник“, неко вријеме изнимно важан,нарочито док је помагао американцима око убиства Осаме бин Ладена, његових синова: Саада, Калида и Хамзе, те сарадника: Заркавија и Авлакија. А убијен је као, погани и немоћни  старац; бескорисни вођа, на челу некад снажне а данас бескорисне Ал-Каиде. Американцима треба Ал-Каида способна да одговори новим приликама и да рашири терор широм Европе. 

Западни извори сугеришу да је будући вођа египћанин који је био близак Завахирију и његовој стратегији изазивања сукоба у Исламском свијету, припадник Муслиманске браће - Саиф ал Адел. Западне, медијске сугестије  занемарују будућу позицију синова Осаме бин Ладена који, отворено, претендују на позицију вође Ал-Каиде. Посебне интересе за ову врсту политичког наслијеђа над управљањем Ал-Каидом, не крију ни државе у којима живе синови Осаме данас: У име Омара бин Ладена-Велика Британија; у име Абдулаха бин Ладена-Саудијскс Арабија и у име Османа бин Ладена-Катар.  

Избор вође одредиће разлоге постојања, праву улогу, даљи пут и принципе дјеловања најновије Ал-Каиде.  

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА