Најновије

(НЕ)ОЧЕКИВАНО: Грчка неће подржати "Косово" у Савету Европе

Грчка ће се уздржати од гласања у Комитету министара Парламентарне скупштине Савета Европе следећег месеца и неће подржати захтев за приступање Косова тој организацији, саопштио је грчки министар спољних послова Јоргос Герапетрит.
Грчка застава

Грчка застава

Он је у интервјуу за грчку радио станицу Канал 1 рекао да је званична позиција Грчке, која не признаје једнострано проглашену независност Косова, остала непромењена, с обзиром на то да суштинска питања нису испуњена, пре свега стварање Заједнице српских општина.

"Као што смо радили у прошлости у сличним случајевима, Грчка ће се уздржати од овог гласања. Другим речима, она неће подржати захтев за приступање Косова Савету Европе", рекао је Герапетрит, преноси Хелас Журнал.

Додао је да је једно од питања које се постављало као услов у вези са пријемом такозваног Косова у СЕ, а то је враћање имовине српском манастиру Високи Дечани, испуњено, али да нека од суштинских питања још нису решена, пре свега стварање Заједнице српских општина на КиМ, и да се због тога грчка политика по овом питању није променила.

Известилац за пријем Приштине у СЕ је грчка посланица Дора Бакојани, чији извештај је усвојен у Парламентарној скупштини Савета Европа са препоруком да се тзв. Косову одобри да постане члан Савета Европе.

Бакојани је препоручила пријем Приштине, иако је испуњен само једна од три услова која је првобитно захтевала, а то је повратак земљишта манастиру Високи Дечани и то осам година након што је уставни суд у Приштини пресудио да земљиште мора бити уписано у катастар као имовина манастира.

Друга два услова - формирање ЗСО и решавање питања експопријације земљишта у општинама где живе углавном Срби - Приштина није испунила.

Коначну одлуку о пријему Приштине доноси Комитет министара, а састанак би требало да буде одржан од 16. до 17. маја у Стразбуру.

Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић рекао о СЕ и УН

Извор: Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА