Најновије

ИМАМО КИМЕ ДА СЕ ПОНОСИМО: Црвени крст Србије по броју чланова и ангажману међу првима у свету

Црвени крст Србије са 155.000 чланова и 69.000 волонтера, показао је изузетну виталност и прилагољивост у време пандемије ковида, као и спремност за помоћ угроженима из Украјине, чиме се сврстава у најпрестижнија друштва у свету, каже председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић.

Црвени крст Србије (Фото: Црвени крст Србије)

Поводом Светског дана Црвеног крста и Црвеног полумесеца који се обележава 8.маја, у изјави за Танјуг Радовановић наглашава да је важно да се слави годишњица тог хманитарног друштва које помаже људима широм света, констатујући да сваку годину обележава нека криза, било да се ради о природним катастрофама или о оружаним конфликтима, као што је то данас случај у Украјини.

"Зато је важно да се 8.маја пошаље порука, да се говори о доброчинству, хуманости, солидарности и о томе да људи треба да помажу једни друге и онда када је тешко, али и када су у питању неки други проблеми мимо друштвених и природних криза, где свако треба да покаже људскост и емпатију", истакао је Радовановић.

Управо помажући другима, Црвени крст Србије је за помоћ угроженима из Украјине отворио наменски рачун, на којем је до сада прикупљено 2,68 милиона динара, који ће бити уплаћени Међународном апелу федерација Црвеног крста, где се прикупљају сва средства за потребе хуманитарне помоћи.

Радовановић каже да је око 13 милиона људи из Украјине расељено, од чега је три милиона људи расељено ван те земље, а око 10 милиона у оквиру те државе.

"Сваки десети Украјинац који је напустио своје место боравка је добио помоћ Међународног црвеног крста, а до сада је дистрибуирано 1,8 милиона килограма хуманитарне помоћи, око милион пакета хране, и око 2,2 милиона људи је добило новчана средства", рекао је он.

Радовановић појашњава да Црвени крст учествује и у евакуацији становништва, као и у прихвату избеглица на границама, додајући да ће Међународни црвени крст у наредним годинама за помоћ у граничним деловима Украјине и у самој Украјини обезбедити 1,3 милијарди франака, за помоћ људима који због рата мигрирају.

И Црвени крст Србије има своја задужења у оквиру тих делатсти, а Радовановић каже да на дневном ниову добијају извештај са терена да ли су се избегли пријавили када су стигли из Украјине и која им је помоћ потребна.

"До сада смо за њихове потребе дистрибуирали храну, хигијену, књиге за децу, бојанке...", рекао је он и истако да ће се наставити са пружањем помоћи.

Каже и да су избегли из Украјине стационирани у 34 општине, од којих један део има украјинску дијаспору, те су расељени углавном смештени код својих рођака и пријатеља, док је мали број њих смештен у прихватним центрима, али истиче и да без обзира где су, укључени су у помоћ коју пружа Црвени крст Србије.

Светски дан Црвеног крста обележава се на дан рођења Анри Динана, који је основао Међународни Црвени крст 1863, док је Црвени крст Србије основан 1876. године, као једно од првих 15 националних друштава у свету, те спада у једано од најстаријих друштава овог типа

Тај дан у Србији биће обележен полагањем венаца на зграду садашњег Музеја кинотеке, где је некада основано прво српско друштво Црвеног крста.

Такође, према речима Радовановића, биће организована и посета изложбе посвећеној оснивачу Црвеног крста Србије, "Заборављени јунак доктор Владан Ђорђевић" у Дому Војске, као и свечаност на којој ће се захвалити донаторима и партнерима који су помогли њихов рад за време кризе изазване пандемијом корона вируса.

"Ово ће бити добра прилика да се захвалимо и свим волонтерима, њих 69.000 колико их има у Србији, за то што раде и помажу у оквиру Црвеног крста у читавој нашој земљи", истакао је Радовановић.

Нагласио је да је током прошле године Црвени крст Србије припремио и дистрибуирао око 6,6 милиона оброка за преко 33.000 корисника у 77 народних кухиња, колико их је у Србији под окриљем Црвеног крста.

Такође, Црвени крст Србије прикључио се акцији добровољног давања крви, па је у оквиру 33 акције, у којој је учествовало више од 3.000 влонтера, прикупљена 121.000 јединица крви.

Радовановић је рекао и да је Црвени крст Србије помогао и 143.000 појединаца погођених природним катастрофама у време пандемије, али и пружио подршку старијем становништву током периода "локдауна", као и породицама чији су чланови имали тежи оболелик инфекције или изгубили живот од вируса короне, чиме је друштво показало изузетну прилагодљивост и виталност у тешким и невакидашњим околностима.

Као један од важних доприноса, Радовановић је навео и психо-социјалну подршку и помоћ, која је значајна и спроводи се од самог почетка било које кризе, када су људи у страху и када им је неопходна разговор и разумевање.

Када је реч о плановима, Радовановић каже да Црвени крст у Србији прави четворогодишње фазе у чијем су фокусу повећање волонтера и укључивање што више младих људи у њихове програме.

"Ширење чланства и ширење базе волонтера дају највећи легитимитет Црвеном крсту", подвукао је председник Црвеног крста.

Радовановић је нагласио да је уз подршку Олимпијског комитета Србије и Министарства здравља почела и реализација програма "Живот је у твојим рукама" у који су укључени како спортски савези у Београду, тако и локални спортски колективи широм Србије.

Навео је да је Црвени крст Србије прошле године имао 155.000 чланова, 69.000 волонтера, као и да у Србији има око 700 професионално запослених у овом друштву, по чему је наш ЦК веома угледан у свету.

Истакао је да је сарадња са државним институцијама и локалним смоуправама на највишем нивоу, те да је држава поверила овом друштву, према Закону о Црвеном крсту, деловање у несрећама, мотивисању људи за добровољно давање крви, обуку становништва у првој помоћи, као и спровођење социјалних програма подршке становништву.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА