Најновије

ВОЈНИ РОК ПО СКАНДИНАВСКОМ МОДЕЛУ: Да ли је примењиво у Србији?

Српски покрет Двери предлаже, како кажу, нови и савремен начин служења војног рока и то позивајући се на пример скандинавских земаља које су поново увеле обавезу служења.

Војска Србије (Фото: Војска Србије)

Како се наводи у саопштењу, Двери не желе повратак на стари начин служења војног рока, већ њихов предлог садржи то да се у војну евиденцију уводе сви војно способни мушкарци и жене, али се на службу позивају само они за које се процени да су мотивисани.

У том правцу, додају, спроводе се детаљна и опсежна процена и селекција у специјализованим центрима.

Ако се узме у обзир да према статистичким подацима у Србији годишње стаса око 72.000 младића и девојака потенцијалних регрута, како наводе, Двери сматрају да би Србији било довољно да сваки седми прође селекцију и упути се на обуку оспособљавања за послове одбране, заштите и спасавања, како су они предложили име за обавезни војни рок.

"То би било 10.000 младих људи годишње. То, дакле, не би била стриктна обавеза за све већ нека врста селекције и слободе избора. Овај број би био довољан да се одмах све активне јединице попуне недостајућим бројем војника, а у року од највише 10 година био би решен и проблем попуне ратних јединица пасивном резервом, односно стављена у функцију активна резерва", појашњавају у саопштењу.

Како додају, обучавање са оружјем би се реализовало у трајању од 3 месеца у центрима за обуку, а након три месеца лица која се пријаве за добровољни наставак обуке, била би задржана на наредном тромесечном курсу.

Потом би најбољи могли конкурисати за пријем у професионалну војну службу, наводи се у саопштењу Српског покрета Двери.

Подсећају да су у новембру 2015. године покренули посебну кампању за повратак редовног служења војног рока за све пунолетне и здравствено способне мушкарце у Србији и указују да је то тенденција у читавој Европи, односно да трећина европских држава има обавезу редовног служења војног рока, а да о повратку редовног служења војног рока размишљају и друге европске земље.

Ауторски текст Радована Караџића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА