Најновије

Зашто Влада Србије не гаси високошколску установу озлоглашену по куповини испита и диплома?

Хапшење 11 професора Београдске академије пословних и уметничких струковних студија осумњичених да су узимали новац од студената како би положили испите само је један у низу афера у високом образовању у коју је умешана ова установа. Подсећамо да је Београдска академија настала од Високе пословне школе чији професори су били актери бројних ранијих афера.

Професори се сумњиче да су само у једном року, у истуреном одељењу ове високошколске установе, узимајући од 100 до 500 евра дали преко 100 “проблематичних оцена”. 

Због сумње на злоупотребу службеног положаја у помагању ухапшен је В.С. (70) заступник једне Агенције за консалтинг из Нове Вароши, запослен у Високошколској јединици Београдске академије пословних и уметничких струковних студија, док су због злоупотребе службеног положаја ухапшени професори те академије Н.П. (44), А.З. (39), Р.Ј. (60), Н.Д. (62), Д.Ј. (59), И.Б. (51), А.С. (63), З.П. (59), Д.Љ. (61) и А.С. (49).

Поставља се питање да ли је реч о разрађеном систему корупције у високом образовању који траје годинама, имајући у виду предходне афере у овој установи. Да ли је реално да је реч само о 100 испита у једном истуреном одељењу, иако их ова школа има више? Да ли полиција истражује рад ових професора и у другим огранцима ове високошколске установе?

Оно што посебно забрињава је да је реч о установи коју је основала Влада Србије, а да је она један од најгорих примера корупције у високом образовању у Србији. 

Један од осумњичених Иван Булатовић, истовремено је члан Националног тела за акредитацију и обезбеђење квалитета у високом образовању (НАТ). Ако се оптужбе за њега потврде као тачним, да ли ће полиција испитати и одлуке у којима је осумњичени учествовао као члан УП институције задужене за давање акредитација високошколским установама?

Није само Булатовић имао високу позицију. Међу осумњиченима су Драган Јеринић, бивши директор Царине, али и Ана Зекавица директор Фонда за младе таленте.

Ако буду осуђени, да ли можемо да верујемо да људи који су били спремни да узму 100 до 500 евра од студената за полагање испита нису кршили закон на високим позицијама на којима су се налазили у Националном телу за акредитацију, Царини и Фонду за младе. 

Серије хапшења, затим реструктуирање Београдске пословне школе од стране Владе Србије нису решиле проблем који ова установа ствара у образовном систему Србије, отуд се поставља питање чему њено даље постојање ако досадашње мере нису успеле да искорене корупцију.

Aфера ФАМ

Подсећамо да је крајем 2021. године током истраге лажних диплома запослених у КПЗ Сремска Митровица био ухапшен декан Факултета за менаџмент из Сремских Карловаца Горан Квргић. Са њим је ухапшено и неколико запослених у администрацији тог факултета. Исход ове афере још није познат јер поступак није окончан. 

Афера Доситеј

У београдској Средњој медицинској школи и Академији "Доситеј", која има експозитуре у више градова у Србији, у јулу прошле године ухапшене су 32 особе због трговине дипломама. Из МУП-а је саопштено да су четири особе, међу којима је и директор те установе Зоран Јовановић, већ по сличним основама хапшене почетком јуна исте године, када је ухапшено 34 особа. 

Актери обе афере се налазе на слободи или у кућном притвору, а поступци су у току.

Коме је у интересу постојање оваквих школа и факултета?

Министарство просвете каже да ће, уколико буду правоснажно осуђени, професори који су злоупотребили положај остати без дозвола за рад, али да су установе на којима су радили наставити да раде све док буду испуњавале законом прописане услове.

Ипак, главно питање је да ли установе којима ја основни пословни принцип била корупција и функционисале су у том систему годинама или деценијама, могу да промене начин свог пословања или треба да буду угашене.

Како Чанак провоцира из Украјине прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА