Најновије

"НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ СРПСКУ ЦРНУ ГОРУ!" Ђукановић потврдио да је полиција распоређена широм земље!

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је данас да у вези са спорним Законом о слободи вероисповести држава неће пристати на уцене и да се вара онај ко мисли да ће је истрајношћу у организацији литија натерати на капитулацију.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

У интервјуу за РТЦГ, он је додао да верује да ће доћи до дијалога између премијера Душка Марковића и митрополита црногорско-приморског Српске православне цркве (СПЦ) Амфилохија о том закону, јер, како је рекао, нема другог избора.

Према његовим речима, СПЦ тиме што не жели да се региструје, жели да се представи као неко ко је изнад државе и да пошаље поруку да је Црна Гора теократска држава.

Закон о слободи вероисповести је, како каже, идентификовао три линије удара на те вредности у Црној Гори.

- Прва линија је црквена. СПЦ се опире регистрацији у Црној Гори и обавези да буде један од друштвених субјеката који ће бити део правног система црногорског друштва. СПЦ у Црној Гори не жели да се региструје због тврдње да је она стварала Црну Гору, да је старија од Црне Горе и да зато нема потребе за њеном регистрацијом - рекао је црногорски председник.

Он истиче и да је "непознато у историји људске цивилизације да је црква стварала државу"

- СПЦ покушава да направи преседан. А ствари су посве другачије. Црна Гора је била призната у времену Војислављевића - навео је Ђукановић.

Указао је да Црну Гору 2006. када је обновљена њена државност, црква не да није стварала, него је све урадила да Црне Горе не буде.

Друга од поменуте три линије удара на вредности Црне Горе је, како каже Ђукановић, деловање просрпске опозиције у Црној Гори.

- Да они из Србије, или просрпски оријентисани нескривено својатају литије које организује СПЦ. Један од лидера Андрија Мандић је рекао да су то њихови протести. Њихова порука је да нам треба Црна Гора у којој ће се власт узимати са улице, не треба нам демократска Црна Гора - рекао је Ђукановић.

Трећа линија удара на демократску, мултиетничку и проевропску Црну Гору, како каже Ђукановић, "јесу идеолози и актери великосрпског државног национализма из окружења, са централом у Србији, али и не само тамо".

- Они исказују став да Црна Гора није суверена, да Црна Гора нема право да доноси законе из своје уставне надлежности, да су црногорски Парламент и Влада с проблематичним легитимитетом. Негирају сувереност Црне Горе која је преузела право да штити сваког грађанина Црен Горе, укључујући и Србе - навео је Ђукановић.

Рекао је и да безбедност и мир у Црној Гори нису угрожени, иако су погоршани стабилност у Европи и региону.

Додао је како је много оних који са разних адреса покушавају да злоупотребе литије и истакао да сви морају сносити одговорност за оно што раде.

- Недавно сам прочитао да је ректор Цетињске богословије Гојко Перовић рекао да црква није вечна управљању тим процесима, што је могло личити на покушај социјализације онога у шта се литије могу изродити. Нема поделе одговорности, свако мора сносити одговорност за оно што ради. Остваривање права мора протећи у оквирима онога што је уставно-правни систем, у противном мора се преузети одговорност - рекао је Ђукановић.

Упитан "хоће ли Црногорци, њих 45 одсто колико их се декларисало 2011, на попису, седети скрштених руку и дозволити да СПЦ на протестима негира њихов идентитет и државу", он је рекао да неће позивати Црногорце да изађу на улице.

Поводом захтева на друштвеним мрежама грађана црногорске националности да изађу на улице и успротиве се томе, Ђукановић каже да је то опасна зона.

- Не мислим да су потребна окупљања на другој страни. Сматрам да треба поћи од тога да смо вољом грађана обновили институцију и да држава кроз своје институције треба да брани грађане. Не треба државни органи да позивају грађане на окупљање и да позивају на распиривање страсти - поручио је Ђукановић.

Мило службеним авионом летео на одмор у Мајами? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА