Најновије

МИТРОПОЛИЈА ЖЕСТОКО ОДГОВОРИЛА ПОРЕСКОЈ УПРАВИ: "Пребрајање имовине СПЦ је разлог за спорни закон!"

Митрополија Црногорско Приморска са жаљењем констатује да се и Пореска управа Црне Горе укључила у дезинформисање јавности у оквиру хајке која се води против Цркве, објавила је вечерас Светигорапрес.

Манастир Острог (Фото: Јутјуб)

„Директор Пореске управе Миомир Мугоша је изнео читав низ непроверених и неутврђених података, који, имајући у виду вријеме и начин на који су саопштени, ни мало не доприносе истини и смиривању опште ситуације у црногорском друштву, у којој се налазимо не кривицом Цркве“, наведено је у саопштењу.

Представници Митрополије одазвали су се, 11. фебруара, позиву Пореске управе ради утврђивања тачног стања у вези пореских обавеза на име пензијског, инвалидског и здравственог осигурања парохијских свештеника. Пореска управа је располагала податком да се у том погледу дугује 339.000 евра, а на састанку је утврђено да је реч о нетачној суми. Утврђено је, такође, и једногласно констатовано да се проблем јавио не због неодговорности Митрополије и свештенства да извршавају своје обавезе, него због техничке немогућности Пореске управе да утврђује пореске обавезе за свештена лица и верске службенике од 2011. године.

Свештеничка служба је, сходно законским прописима, мимо сваке логике сврстана у такозване самосталне делатности, тако да се задужења за свештена лица не могу водити на Митрополију, већ се уплате и раздужења воде на свештена лица и њихове личне матичне бројеве, а Пореска управа, мимо законских прописа, и даље задужује Митрополију. Констатовано је и да су представници Митрополије још 2016. године, а што је потврђено и на састанку од 11. фебруара ове године, изразили спремност да се ово питање коначно реши у складу са законским прописима.

„На последњем је састанку договорено и то да се, у случају јавних саопштења, самокритично укаже на објективне околности које се искључиво тичу Пореске управе која, мора се признати, није радила свој посао из разлога техничке природе, а за шта кривицу никако не може сносити Митрополија, нити било која друга вјерска заједница, које су све у истом проблему“, стоји у саопштењу Митрополије Црногорско Приморске. С тим у вези, договорено је да се исправе све грешке и да се у јавност изађе са тачним подацима.

Посебно се указује да Митрополија, као ни друге верске заједнице, сходно важећем Правилнику, нису дужни да подносе ИОППД обрасце за свештенике и верске службенике. Митрополија је оценила да је „вишемилионски дуг“ је измишљен само ради хајке против Цркве. „Жалосно је, али истинито да Мугоша јавности није изнео податке о проценама Пореске управе о дуговањима за остале верске заједнице, о чему је на састанку управо он говорио, поменувши самоиницијативно и експилицитно једну верску заједницу, чије име ми, из поштовања, нећемо помињати.

Све то говори да није у питању избјегавање пореских обавеза Цркве него о системском проблему за који одговорност искључиво сноси државна власт“, наведено је у саопштењу.

Ево коме Ђукановић нуди да буде на челу тзв. ЦПЦ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА