Најновије

ЂУКАНОВИЋ ИМА КРВАВ ПЛАН! НАТО ЈЕ СПРЕМАН! Спрема се да зада коначан ударац Србима!

Ако коронавирус не успе, ту је НАТО да помогне Милу Ђукановићу да у тренуцима када му војска и полиција отказују послушност, када на улицама маршира на стотине хиљада грађана, остане на власти без избора, који би требало да се одрже на јесен. 

Мило Ђукановић (Фото: predsjednik.me)

Шта подразумева члан 4

Члан 4 Северноалантског споразума из Вашингтона подразумева да чланица НАТО може затражити консултације уколико верује да су њени интегритет, политичка независност или безбедност угрожени (само консултације). Поменути члан је до сада четири пута потезала Турска (2003, у јуну 2012, у октобру 2012. и 2020). Летонија, Литванија и Пољска су се такође позвале на члан 4 у марту 2014. након руске анексије Крима.

- Ђукановић се вероватно први пут за претходних 30 година суочава са чињеницом да му сви окрећу леђа, од истакнутих чланова странке, до припадника војске и полиције, и то све због скарадног закона о верским слободама за који нико од нас не зна зашто је сада морао да буде прогуран по сваку цену. То виде и многи у влади, али не смеју да се јавно супротставе Ђукановићу - каже за „Ало!“ извор из владе Црне Горе и наставља.

- Искрено верујем да избори у овом тренутку нису опција због стања на терену, али истовремено тешко да се може рачунати на подршку војске и полиције да се евентуално супротставе, уколико дође до насилних демонстрација и неког 5. октобра, као што је то било у Србији 2000. Зато се ових дана озбиљна разматра могућност, барем за почетак, активирања члана 4 Северноатлантског споразума, као што је то Турска урадила пре неки дан због Сирије (члан 4 подразумева да чланица НАТО може затражити консултације уколико верује да су њени интегритет, политичка независност или безбедност угрожени), а након тога можда и члана 5 ако се ситуација додатно радикализује.

Међу могућим корацима које би званична Подгорица тражила од Алијансе, наш саговорник наводи распоређивање НАТО трупа, које би својим присуством довеле у ред „део војске Црне Горе који се отворено не слаже са новим законом, али и полиције“.

Шта подразумева члан 5

Главни део Северноатлантског споразума јесте члан који све земље чланице обавезује да оружани напад против неке државе сматрају нападом на све државе чланице. Тај део споразума је први пут искоришћен 2001. као одговор на нападе 11. септембра на Светски трговински центар и Пентагон.

- Причамо о контингенту од око 4.000 војника, претежно из Хрватске, који би били распоређени на приморју, као и трупа из Тиране, које би биле тамо где је албанско становништво већинско, док би остатак чинили војници углавном из САД, Немачке и других земаља. Мило Ђукановић је још једном оптужио Србију и Русију да користе Српску православну цркву (СПЦ) за подривање црногорске прозападне владе, која тежи чланству у Европској унији.

- Ако се питате да ли је ово континуитет покушаја уништавања Црне Горе и опструисања њене намере да настави свој пут ка европским и евроатлантским интеграцијама, у то нема сумње - рекао је Ðукановић у интервјуу једној западној агенцији.
Мило, који иначе Црном Гором влада више од од 30 година, што је случај без преседана у Европи, рекао је да се протестима против Закона о слободи вероисповести које предводи СПЦ покушава довести у питање независност Црне Горе.

- Москва је била недвосмислена у показивању својих интереса у вези са текућим проблемом у Црној Гори - тврди Ðукановић, који је оптужио Београд за оживљавање националистичког концепта велике Србије, који је, како тврди, допринео балканским ратовима деведесетих година и распаду бивше Југославије.

- Не сумњамо да су активирани сви механизми реализације пројекта великосрпске државе и да је Црна Гора такође мета - рекао је он.

Ђукановић све са Албанцима и Бошњацима има тек 45,8 одсто подршке! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА