Најновије

"Ни непријатељу не би поручио да те одлучне људе покуша да превари.": Митрополит Порфирије о ситуацији у Црној Гори

По градовима широм Црне Горе из недеље у недељу све више верника учествује у литијама и молебанима поручујући режиму Мила Ђукановића да неће дозволити да им срамним законом отме светиње СПЦ.

Митрополит Порфирије (Фото: Јутјуб)

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије Перић недавно је био у Подгорици на Светосимеоновској литији, а одатле, како је испричао ексклузивно за „Ало!“ носи јединствен утисак.

- Заједно са десетинама хиљада људи, из једне душе и једног гласа смо Бога молили - Светог Саву, Светог Симеона Мироточивог и све свете Немањиће призивали, ходали поносно улицама Подгорице, певали о нашој мајци Црној Гори, Боки, Светом Василију Острошком, Карађорђевићима и Петровићима, Опленцу и Ловћену, Дечанима и Жичи. Певали смо о светом кнезу Лазару и косовским мученицима, али и о бесмртницима са Кошара и Мојковца. Бори се народ за своје светиње, не да их. Бори се за свој идентитет православни и српски, за своје ћирилично писмо, за свог Његоша, Марка Миљанова, за Црњанског и Андрића. Бори се за егзистенцију сопствене деце - каже митрополит за наш лист.

Он поручује да народ у Црној Гори одлично зна да они који су донели накарадни Закон о слободи вероисповести немају за циљ само отимање црквене имовине СПЦ, него и поделу и разарање Светосавске Цркве.

- Зато се над лицима људи, жена, деце, стараца поносно вијоре стотине и стотине тробојки. Неке су везане са крсташ барјацима симболизујући вечно народно, духовно и црквено јединство Зете и Рашке, Боке и Шумадије, Херцеговине и Срема, свих наших земаља и крајева. Малициозни и злонамерни кажу да тај наш народ није црквен, да је масовношћу изненадио и свештенство у Црној Гори и политичке главаре. А ја баш мислим да су тамошњи православни Срби изразили суштинску црквеност, хришћанску љубав, пожртвовање и озбиљност. Они никога не искључују, без обзира на националност и политичко опредељење. Све позивају и прихватају у заједницу братства и љубави, јер је њихово опредељење да, борећи се за себе, своје достојанство и идентитет, бране слободу и достојанство других. Немало браће Хрвата, муслимана и Црногораца се одазвало - каже владика.

Он наводи, на крају, да ни непријатељу не би поручио да те одлучне људе покуша да превари.

- Чини ми се, најважнија је озбиљност нашег народа у Црној Гори. Они знају ко су, шта хоће, а шта неће ни по коју цену. А припремили су се да ту цену, ако треба и плате. Стога, ни непријатељу не бих препоручио да их заводи за Голеш планину и да покуша да их превари. Њихова вера, одлучност и љубав надахњују и охрабрују и мене као човека, хришћанина и епископа - закључује митрополит Порфирије.

Овако је ОЗНА крчила крвави пут новој "елити"! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА