Најновије

МИЛО ИМА ОБРАЗА ДА ТРАЖИ ОД НАРОДА ЦРНЕ ГОРЕ: "До јуче смо били без заражених, али..."

У Црној Гори потврђено је још шест случајева заразе коронавирусом, саопштио је у среду увече црногорски Институт за јавно здравље, а црногорски председник Мило Ђукановић у свом је обраћању позвао грађане Црне Горе на заједништво.

Мило Ђукановић (Фото: predsjednik.me)

Прва два случаја оболевања од коронавируса Црна Гора потврдила је пре два дана и ради се о две женске особе које су допутовале из САД-а и Шпаније, а међу случајевима од среде један нема епидемиолошку везу с ранијим случајевима.

"Данас су у лабораторијима Института завршене прелиминарне анализе 20 узорака узетих код особа из надзора и контаката до сада потврђених случајева. Од обрађених узорака позитивно је шест, од којих један нема епидемиолошку повезаност са до сада потврђеним случајевима", саопштено је из Института за јавно здравље Црне Горе, преноси Хина.

У обраћању грађанима црногорски председник Мило Ђукановић рекао је да је Црна Гора, до јуче једна од ретких држава у свету без коронавируса, спремно дочекала прве случајеве заразе те да је црногорски здравствени састав, "уз ванредне мере Владе и интензивну активност и свих других државних институција, добро организиран за деловање у новонасталим условима”.

“Поучени негативним искуством неких европских земаља, ми смо на време подузели одговарајуће мере заштите здравља наших грађана... Обвезни смо да до краја поштујемо мере које предузима Координацијски тим на нивоу државе; да се у потпуности придржавамо савета лекара; да се понашамо дисциплинирано и крајње одговорно, пре свега према себи и према најближима; тако ћемо најбоље помоћи и себи и другима, као и елом друштву. Притом, морамо показати и личну и друштвену хуманост и солидарност”, рекао је Ђукановић у обраћању нацији.

Ђукановић је у име свих грађана пружио пуну подршку и захвалност лекарима, медицинским радницима, свима запосленима у здравству. Истакао је да је потребно оставити по страни политичке неспоразуме и поделе.

„Окренимо се једни другима. Угледајмо се на светле примјере из наше славне прошлости. Наши преци су самопожртвовањем, слогом и заједништвом, храбро и разумно налазили пут до победе и у најкритичнијим ситуацијама. Наша генерација данас се налази пред једним специфичним, али, такође, великим изазовом. Тешки и неизвесни су дани пред нама, али сам оптимиста. Ми немамо другог избора осим да савладамо и ово искушење. Заједно и одговорно, ми то можемо. Нек' је вечна Црна Гора “, поручио је председник Црне Горе.

Црна Гора, иако тада без потврђеног случаја коронавируса, крајем прошле недеље зауставила је наставу у свим образовним установама и забранила јавна окупљања, док су у понедељак затворени сви угоститељски објекти, забрањен је улазак странцима и заустављен међународни промет путника. Такође је обустављен и јавни аутобуски и железнички саобраћај, те су затворени све фризерски и козметички салони.

Сви запослени позвани су да раде од куће, док су родитељи који имају децу млађу од 11 година добили плаћени допуст.

Где је Мило Ђукановић у јеку највеће кризе у Црној Гори? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА