Најновије

КУРТИ ХОЋЕ РАТ НА КОСОВУ! Бруталним упадом специјалаца РОСУ на север КиМ, власт у Приштини довела тензије до усијања

Aко крену у насиље, ви заштитите народ, а ми ћемо бити уз вас. Само имајте у виду колика је цена коју ћемо сви ми морати да платимо. Али, ако опет почну да упуцавају људе, нећемо имати избора. Молим Албанце да не пуцају. Наш одговор ће бити јасан. У тој борби у којој морамо да штитимо децу и њихов опстанак, не само да ћемо да их заштитимо, него ћемо и да победимо!

Курти (Фото: Јутјуб)

Ову охрабрујућу поруку нашим људима са Косова и Метохије, после бруталног упада РОСУ на север, приликом којег је Срећко Софорнијевића (35) из Звечана тешко рањен, а на десетине Срба повређено, послао је председник Александар Вучић. Осим повређених, епилог јучерашњег напада на Северну Митровицу и Звечан, који Приштина правда "ловом на шверцере", јесу и разрушене апотеке, продавнице, многи објекти, запаљени су аутомобили...

Наоружани до зуба, опремљени и бојевом муницијом, сузавцем, у оклопним возилима напали су голоруки српски народ који се, када су видели да им прети опасност од полиције, окупио како би се заштитили. Затим је РОСУ пуцао на људе и у ваздух, а све под плаштом да су кренули да се обрачунају са кријумчарима робе.

Одјекивале су детонације. Претресали су градске апотеке, пословне и стамбене просторе, складишта робе у Митровици и проверавали царинску документацију. Акција је спроведена уз кршење људских права, међународних конвенција и Бриселског споразума, а премијер привремених институција на КиМ Аљбин Курти назвао је овај брутални напад "акцијом против кријумчарења робе и шверцера коју је спровела косовска полиција у Приштини, Пећи, северном и јужном делу Косовске Митровице".

Иза упада остало је тачно 65 чаура на путу у месту Рударе код Звечана. И то оног калибра којег су били куршуми испаљени на Оливера Ивановића. Бележимо и гелере на околним кућама, гареж од запаљених гума, два уништена аутомобила, али изнад свега револт и страх овдашњих Срба који готово и да нису желели да говоре за новине.

- РОСУ је под пуном ратном опремом упао на север да малтретира народ, улазили су у приватна дворишта, пуцали на људе и околне куће - описују нам јучерашњу вишесатну драму која је започела око 9 сати и завршила се око поднева, мештани Рудара надомак Звечана, где су после одласка специјалних јединица косовске полиције два теретна возила блокирала пут.

Управо на том правцу мало даље од блокаде видљиво је било на десетине чаура, остаци инфузионих боца које су даване повређеним мештанима на које су специјалци РОСУ пуцали... У том нападу, мучки с леђа повређен је и Софронијевић.

- Упоредо са упадом у једну апотеку у Митровици, специјалци РОСУ са два оклопна возила и њих двадесетак са дугим цевима упали су у магацин пића у Житковцу код Звечана одакле су покупили све рачуне и компјутере. Истовремено на путу од Рудара према Звечану било је још сигурно тридесетак специјалаца који су чували одступницу онима који су упали у магацин у Житковцу. Све у свему, са онима који су терорисали народ у Митровици било их је стотинак - прича нам власник једног приватног објекта у Звечану, недалеко од места где су грађани револтирани због упада припадника РОСУ почели да се окупљају.

Тада је, рекао је он, а потврдили су нам и житељи околних кућа, настао прави рат.

- Специјалци су били распоређени по околним двориштима, на улици. Почели су на окупљени народ да бацају сузавац, шок бомбе... Ми смо онако голоруки желели да се супротставимо њиховој сили. Једино што смо могли било је да запалимо неку гуму и бацио покоју каменицу, али су уследили њихови бојеви меци по нама... - додају мештани који су потом блокирали пут који води у правцу Приштине односно према Лепосавићу, што су учинили и на раскрнсици код Техничке школе у Северној Митровици.

После доласка припадника косовске царине, у пратњи интервентне полиције који су ушли у апотеку прекопута школе, народ је почео да се окупља, због чега су реаговали специјалци у покушају да склоне окупљени свет.

- Уследио је и долазак припадника РОСУ који су бацили сузавац - причали су нам окупљени грађани око једне од апотека у Северној Митровици у чијој близини су са два камиона блокирали улаз из јужног дела града.

Како су рекли мештани Северне Митровице, између 8.30 и 9 сати зачула се сирена за узбуну што је алармирало грађане да изађу на улицу. Окупљање је трајало око сат и по док су се припадници РОСУ убрзо повукли. У том метежу запаљена су два возила, али срећом осим повреда услед баченог сузавца и гумених метака, већих последица по грађане није било.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је овако "драматичну ситуацију проузроковао Курти":

- По очигледном налогу психопате Куртија, који жели да изазове кризу ширих размера и освоји север, албански полицајци из јужног дела Косовске Митровице, заједно са припадницима РОСУ који су били до зуба наоружани и опремљени бојевом муницијом, шок бомбама, сузавцима, и у оклопним возилима, упутили и упали поново на север КиМ, тачније у Косовску Митровицу и Звечан. Ово је седми пут да наоружани припадници РОСУ упадају на север КиМ и сукобљавају се са голоруким српским народом.

Петковић је упитао међународну заједницу, НАТО и Кфор шта ће предузети поводом последње акције тзв. косовске полиције која је претресала више локација, али и пуцала на народ:

- РОСУ јединице су када их је народ први пут вратио, поново кренуле из базе Белведере, али овога пута са шест оклопних возила, али су их окупљени грађани поново спречили у томе код места Рударе у општини Звечан. Тамо је био велики окршај тако што су РОСУ нападале и бојевом муницијом голоруки народ који брани своју слободу. Нека се питају шта је следећи потез лудака Куртија. Немам другу реч за човека који жели да конфискује лекове и пуца на голоруки народ. Новим потезима Приштине уведен је вербални деликт за изговорену реч, као и забрана кретања. На наш народ не иде са дугим цевима, хапсе се "фанта" и "кока-кола", имамо покушај убиства наших људи.

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је да су дешавања "прелила чашу".

- Ово је за Србе питање живота или смрти. Забранили су вакцине, а сада су покушали да одузму лекове. Остало је још само да Србима на КиМ узму и ваздух - рекао је Ракић.

Метак прошао кроз грудни кош

- После насилног упада специјалних јединица РОСУ десет наших сународника је потражило помоћ, од којих је већина прослеђена на очно одељење услед бацања сузавца и шок бомби. Нажалост, две особе су тешко повређене, један у регији грудног коша од ударца тупим предетом, док је Срећко Софронијевић упуцан мучки, с леђа. Има повреду десне лопатице, метак му је изашао на предњу страну врата уз обилно крварење. Хитно је оперисан, зрно је извађено и засада је у стабилном здравственом стању - рекао је Златан Елек, директор клиничко-болничког центра у Косовској Митровици.

Осам ухапшених, петорица у бекству

Из тзв. косовске полиције је саопштено да је завршена акција против кријумчарења робе, током које је шест полицајаца повређено, а три особе су ухапшене на северу КиМ - по један Србин, Албанац и Бошњак, док је укупно приведено осам људи. Трага се за још "петорицом мушкараца за које се сумња да су умешани у кријумчарење робе и друге криминалне активности, међу којима је М.Р. из Зубиног Потока".

- Одузета је роба која представља доказни материјал. Криминал и криминалне групе се неће толерисати и биће ухваћени. Борићемо се против кријумчарења - рекао је Курти.

Годфри: Снажан притисак

Веома пажљиво пратимо ситуацију у Северној Митровици. Видео сам изјаве председника Вучића, премијерке Брнабић, Петра Петковића, у контакту сам са колегама у Приштини, амбасадорима Квинте овде у Београду. Будите сигурни да вршимо снажан притисак на Приштину и да очекујемо да људи преузму одговорност за своје акције - рекао је амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри.

На питање - да ли их је изненадила акција косовске полиције и да ли мисли да овакви потези спречавају било какав напредак у процесу нормализације односа, амбасадор каже да у овом тренутку нема довољно информација о последњем инциденту:

- Постоје шансе које треба да се искористе да се напредује. Што се дуже одлаже да се третирају нерешена питања, то ће ствари бити горе.

Зеленски је прешао црвену линију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА