Најновије

УН УПОЗОРАВА: Опасне једностране акције Приштине

Шеф УН на Косово, Захир Танин упозорио је амбасадоре држава чланица Савета безбедности УН да једностране акције, попут одлуке власти у Приштини о регистарским таблицама, доприносе расту тензија, те да су резултирале повредама више особа. Селаковић: Приштина једини извор нестабилности, 100 напада на Србе за шест месеци. Приштину представља Вјоса Османи.

Шиптарске снаге на КиМ. (Фото: Јутјуб)

Селаковић: Приштина једини извор нестабилности

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић упозорио је да је безбедносна ситуaција у последње време била обележена нападима на представнике српске заједнице на КиМ, као и да су власти у Приштини предузимале опасне једностране акције.

"Опасне провокације Приштине се дешавају сваког дана... Последњи упад специјалних јединица Росу је девети упад те врсте... То се мора одмах прекинути", рекао је шеф српске дипломатије, наводећи да је од последица акције "ватреним оружјем и хемикалијама убијена старија жена, а девет је рањено".

"Србија се снажно бори против организованог криминала и шверца, али сви морају бити свесни да је ова акција почела упадом наоружаних особа у апотеке... Свега пар дана раније, специјалци Росу су распоређени на административној граници и насилно спречавали слободан проток људи и робе", рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је упозорио да упад косовске полиције уз употребу недозВвољене силе доприноси дестабилизацији ионако крхке безбедносне ситуације и представља покушај да се Србија испровоцира да предузме брзоплету реакцију.

Постоји само један извор нестабилчности - привремени органи самоуправе у Приштини и они морају бити заустављени, рекао је Селаковић, наводећи да је јасно је да ти покушаји нису изоловани и спорадични, већ представљају константан притисак на Србе.

Селаковић је навео и да је током последњих шест месеци забележено скоро 100 напада на Србе, као и да су мете све чешће деца, старци и повратници. Подсетио на случај Драгице Гашић, која је од повратка у Ђаковицу доживела физичке нападе и била жртва институционалних притисака.

УН: Опасне једностране акције

Шеф УНМИК-а Захир Танин је, представљајући извештај генералног секретара УН Антонија Гутереса, рекао је да је недостатак политичке комуникације кључни разлог нових тензија

Власти у Приштини су, без одговарајуће комуникације са осталим организацијама укључујући и Кфор, почеле да спроводи одлуку о регистарским таблицама, рекао је Танин, наводећи да су се на административној граници појавила блиндирана возила, као и да је употребљен сузавац како би се растерали демонстранти.

Чињеница да овакав потез није био предмет дискусије у редовним комуникацијама, довели су до дводневних тензија, које су прекинуте уз посредовање ЕУ и подршку дипломата из САД.

Танин је, такође, захвалио шефовима НАТО и Европске комисије на личном доприносу у процесу смиривања тензија.

"Ја сам, такође, лично апеловао да смање тензије", рекао је Танин.

Ипак, недељу дана касније, косовска полиција је поново распоредила специјалце на север Косова и остаје питање да ли је НАТО обавештен о акцији на ваљан начин.

Уколико се велика већина људи из различитих заједница не осећа као део политичког процеса и уколико друштво не стане иза преговора, сви покушаји да се реше проблеми ће бити недостижни, рекао је Танин, називајући документе "потребним, али недовољним за трајна решења". 

Генерални секретар Антонио Гутерес у извештају поздравља обнављање дијалога између Београда и Приштине и позива на поштовање постојећих споразума.

Седница се одржава два дана након акције интервентне јединице косовске полиције у северном делу Косовске Митровице и у Звечану и протеста Срба.

О тој акцији, у којој је Приштина употребила и ватрено оружје, на седници ће говорити министар спољних послова Никола Селаковић.

EУ српској деци: Мораћете да ме заволите! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА