Најновије

СРЂА ТРИФКОВИЋ О АМЕРИЧКОМ ТРОЈЦУ ЗА БАЛКАН: Утисак надмоћи и "булдожер" дипломатија као притисак на Србе

Како су медији и најављивали, за америчког амбасадора у Београду именован је Кристофер Хил, а уз Метјуа Палмера и Габријела Ескобара, тај тројац задужен за Балкан биће реприза „Холбрукове представе“, чији је циљ да се створи утисак да смо у деведесетим, каже историчар Срђа Трифковић.

Џо Бајден/Срђа Трифковић. (Фото: Јутјуб)

Палмер, Хил и Ескобар, осим што су чиновници америчке администрације, повезани су наиме са покојним Ричардом Холбруком који је, подсећа Трифковић, због политике према Балкану добио надимак „Булдожер“.

Име Ричарда Холбрука остао је упамћено у Србији по решењима која је доносио, што у БиХ, што на Косову, углавном на штету Срба. После потписивања Дејтонског споразума наследио га је Метју Палмер, који је од недавно задужен за реформу правосуђа у БиХ. За Кристофора Хила, који је виђен за новог америчког амбасадора у Београду, говорило се да је „десна рука Холбрука“, а био је и део тима на преговорима у Рамбујеу, чији је неуспех довео до бомбардовања СРЈ.

Покушај репризе Холбрукове методе

Габријел Ескобар, садашњи специјални саветник Америке за Балкан, такође је прошао „обуку Холбрукове дипломатије“.

С обзиром да се попуна „Холбруковог тројца“ поклапа баш у време највеће криза на Косову и Метохији која је на ивици оружаног сукоба, као и све видљивијег кретања догађаја БиХ у правцу укидања Републике Српске, поставља питање да ли се са њима враћа и Холбрукова „булдожер дипломатија“.

Професор др Срђа Трифковић, историчар и бивши директор Института за међународне односе Рокфорд у држави Илиноис, каже да је ово покушај да се успостави паралела и створи утисак надмоћи који је владао у време кад је Ричард Холбрук на овим просторима био „бог и батина“.

- Паралела је у томе да они у сценографском смислу желе да створе утисак да имамо репризу Холбрукове представе, што у суштини није случај. Односно, имамо репризу једног дипломатског театра у коме они кроз просту представу покушавају да исцеде од Срба пристанак и компромисе за која немају овлашћење, а да ескалирају претње и активне мере, ако Срби то одбију - уверен је Трифковић.

Српско НЕ данас нема последице

По његовом мишљењу, у Србији не постоји довољна спознаја да је амерички Стејт департмент институција која заправо тежи да намеће сукцесивним администрацијама своју већ формирану политичку и идеолошку линију у одређеним деловима света па и Балкана.

- При том у свом често арогантном и насилном наступу они покушавају да створе утисак да имају већа овлашћења него што је то случај. То смо видели и са Брајаном Хојт Јием и (некадашњим амбасадором САД за ратне злочине Пјер-Ришаром) Проспером и наравно сада са овом господом (Палмер Хил, Ескобар). Јер они желе да створе утисак да је на највишем нивоу Беле куће – Савета за националну безбедност, већ преломљена одлука како ствари треба да се одвијају на овим просторима и да ће Србија и Срби ван Србије, уколико не легну на руду, бити грубо кажњени. Што није тачно - тврди историчар.

Како објашњава, ситуација када се заоштравају односи у Индо-пацифичком басену, стварање нове одбрамбене структуре САД-а и Велике Британије и Аустралије, звецкање оружјем у вези са Тајваном, одвлаче гро пажње америчких доносилаца одлука.

- Када покушавају да доведу до смиривања односа са Русијом управо јер не желе да се ангажују у пуној мери на два фронта – и против руског утицаја на европском тлу, и у сузбијању Кине у индо-пацифичком простору, дакле у тој ситуацији ова господа покушавају са фолирантском глумом у којој су добро извежбани да створе утисак да су одлуке већ увелико пале и да је сваки отпор узалудан - каже Срђа Трифковић.

Европи не одговарају тензије

Историчар додаје да, с друге стране, ни Европљани не желе да се ангажују у пуној мери, поготову не у ситуацији када су унутар ЕУ односи поремећени.

- Дакле, у тој ситуацији заоштравање односа на нашим просторима које би укључивало и војне претње и санкције једноставно не долазе у обзир. И зато би са српске стране требало да постоји свест да овога пута чврсто НЕ не носи цену. Односно, Палмер, Ескобар и Хил су као утеривачи дугова који вам дођу на врата и почну да прете да ће да вам сломе ногу. У овом случају они ће покушати на сличан начин да наступе као и Холбрук деведесетих, али мислим да ће све остати само на покушају - каже професор Трифковић.

Другим речима, неће бити ни санкција, нити претње оружаном силом, уверен је историчар.

Кристофер Хил повучен из пензије

Срђа Трифковић напомиње и да је Кристофер Хил повучен из дипломатске пензије да би се појавио на овом подручју, али да не очекује да ће направити неки коперникански обрт. А на питање зашто је Кристофер Хил повучен из пензије ако се тако нешто од њега не очекује, Трифковић одговара:

- Зато што мисле да ће сама репутација Кристофора Хила као тврдог и опасног противника који воли да диктира услове и режира унапред зацртане исходе импресионирати (читај застрашити) Србе.

Дипломате су, закључује Трифковић, људи који не доносе кључне одлуке: они спроводе политике, али понекад желе да у том спровођењу на овај или онај начин створе утисак да тој њиховој унапред зацртаној политици – нема алтернативе.

EУ српској деци: Мораћете да ме заволите! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА