Најновије

ЕМИЛ ВЛАЈКИ: Убит ће га!

„Бити или не бити – питање је сад: Да ли је људског духа достојније Трпјети прачке и стријеле судбине насилне, Или оружје дићи на море мука И отпором их све заувијек окончати?“ (Шекспир, Хамлет)

Данас је четвртак, 23. просинца 2021 године. Настављам преводити један од мојих романа на француски јер ми је обећано да ће бити објављен; био би то мој други роман објављен у иноземству. Покушавам да не размишљам о атмосфери у Босни и Херцеговини која одише ратом и злочинима. Додик својим потезима непрекидно умањује амбиције муслимана/Бошњака да добију читаву БиХ. Централизирана, са грађанским принципом: један човјек – један глас, а има их више него Срба и Хрвата заједно, легално би овладали свим институцијама.

Да би долио уље на ватру, мађарски премијер Орбан изражава сумњу да би Еуропа икада примила БиХ, државу са два милијуна муслимана.

С друге стране, Комшић и Џаферовић, два члана трочланог Предсједништва БиХ, позвали су на конзултације бивше генерале муслиманске Армије БиХ.

Јучер, на конференцији за штампу, реагирајући на чињеницу да је Тужитељство БиХ отворило истрагу против њега и највиших дужносника РС под сумњом да својим поступцима руше државни уставноправни поредак, Додик је новинарима у Бањој Луци казао како је то резултат "харанге коју води политички олош из Сарајева". „Ми ћемо забранити рад Суда и Тужитељства БиХ на територију РС", казао је Додик.

Предсједатељ Предсједништва БиХ Жељко Комшић назвао је у  четвртак свог колегу из државног врха Милорада Додика „разбојником".

„С разбојником (Додиком) нећемо преговарати о постојању институција чије је формирање извршено у складу с уставом и законом у парламенту Босне и Херцеговине. Већ сам једном рекао, и поновит ћу то опет. Боље да странци Додика - који тражи круха преко погаче - заустављају, него да га ми заустављамо. Ако га они не зауставе ми нећемо имати другог избора него да га сами заустављамо. Он је ставио на коцку мир у регији и Еуропи. Ми се с НАШОМ (подвукао Е.В.; било је: „нашом“) државом нећемо коцкати"

„Ако га ОНИ (Еуропа, САД, Велика Британија) не зауставе, МИ нећемо имати другог избора него да га сами заустављамо.“

Опет пријетње ратом или, можда, атентатом, убојством? Пошто Комшић, иако Хрват, фактички представља муслимане/Бошњаке, предност је на њиховој страни. Има их два милијуна насупрот деветсто тисућа Срба и имају творнице оружја. Имају и сто тисућа муслиманских имиграната и педесет тисућа богатих муслимана с породицама (са више жена) који потјечу са Блиског истока, а имају своја насеља у Федерацији. Очито, не би било тешко упослити имигранте да почну изазивати инциденте са Србима.

РС се мора ријешити Суда и Тужилаштва БиХ као и СИПА-е. Ако то не уради, похапсит ће све живо, укључујући Додика и Цвијановићеву, предсједницу РС. Али, ако то уради и створи властити правни и сигурносни систем, то ће де фацто представљати одлучујући ударац, како би Додик рекао, „политичком Сарајеву“. То је за РС много важније од стварања властите војске. Другим ријечима, то је црвена линија која се, у свијести муслимана/Бошњака, не смије пријећи, конкретан повод за оружана непријатељства.

Противницима Додика који су одлучни да започну оружане сукобе - муслиманима/Бошњацима, САД, Великој Британији и Њемачкој - преостају двије главне опције: његово физичко елиминирање, што би за њих било најидеалније, и/или окупација Републике Српске, укључујући Додикову елиминацију. Технички, организација атентата на Додика не би требало да буде већи проблем приликом његових долазака у федерално Сарајево.

Међутим, ако Додик у сијечњу 2022. године створи неовисан правни и сигурносни систем Републике Српске, неће ваљда бити луд да и даље настави долазити на сједнице Предсједништва БиХ. Фактички, непостојање Предсједништва БиХ ће значити осамостаљење РС и почетак НАТО агресије. С тим, да ово отварање Пандорине кутије, скоро сигурно значи интервенцију Руса, Хрватске и Србије.

Ипак, ако све пође „по плану“, те Додик буде елиминиран атентатом или ратом, свеједно, његова коалиција ће се распасти, и неће бити онога: „И након Додика, Додик“, као што је већ недавно написано од стране оних из позиције који су га, очито, већ отписали и припремају за „транзицију“. Неспособна опозиција ће напокон доћи на власт на тенковима НАТО. Њеним слуганством, Хрвати и Срби ће постати „муслиманско цвијеће“, а муслимански/Бошњачки повјесничари ће, у духу Орwела, почети писати нову хисторију „грађанске“ (шеријатске) БиХ. 

НАПОМЕНА. Да се присјетимо. Када је 1991. године, пред сам рат, створена вишестраначка власт – СДА, ХДЗ, СДС --, Муслимани (са велико М, што је тада означавало њихову националност), наметнули су парламенту БиХ нерадне паузе за вријеме док су њихови посланици обављали молитве!

Предходне текстове Емила Влајкија читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА