Најновије

ПАВИЋ УПОЗОРАВА: Резолуција о Сребреници значи крај БиХ

Евентуално усвајање спорне резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, значило крај БиХ јер Срби неће прихватити да живе у земљи где би их неоправдано етикетирали, изјавио је политиколог Александар Павић, народни посланик и један од лидера покрета "Ми - Снага из народа - др Бранимир Несторовић".
Павић / Скриншот

Павић / Скриншот

Павић је у изјави за Срну рекао да је, након најаве спорне резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН, важно да постоји јединствен српски одговор и да Република Српска не буде сама, него да добије подршку Београда.

Он је оценио да су резолуција о Сребреници у УН и пријем самопроглашеног Косова у Савет Европе део једног ширег притиска Запада да реши српско питање, односно да донесе „коначно решење”, а то значи трајно отцепљење Косова и Метохије од Србије и укидање Републике Српске.

„Ако прође ова резолуција, више ништа неће бити исто. То ће бити прелажење Рубикона. Мислим да ће ће то бити печат на ову дејтонску БиХ, зато што Срби неће прихватити да живе у једној земљи која хоће да их обележи као геноцидне”, истакао је Павић.

Он је подсетио је председник Републике Српске Милорад Додик рекао да би евентулано усвајање такве резолуције значило самосталност Републике Српске и додао: „Немогуће је другачије и било шта урадити, а очекивати да Република Српска може да опстане. Значи, једноставно сад им је речено шта су последице”.

Павић сматра да су они који су ово покренули знали шта ће да буду последице, те да је овај потез синхронизован са нападом на Србију преко Савета Европе, где је препоручен пријем саморпоглашеног Косова.

Упитан какве су шансе Србије да на коначном гласању средином маја спречи намеру Запада да прими самопроглашено Косово у Савет Европе, Павић истиче да ће то бити политичка одлука оних који су ово покренули - да ли да иду до краја или ће све да служи као средство притиска да се изнуде неки нови уступци од Србије. Можда чак такви уступци који би, како каже, ишли у правцу да Србија смањи подршку Републици Српској.

„Ми то не знамо. То су ствари које се раде иза затворених врата, али како год да буде то је Дамоклов мач на нама. Они ће у сваком тренутку моћи да ту ствар покрену, јер ми више не можемо да рачунамо на међународно право, ни на утврђена правила”, каже Павић.

Указао је да је то чист политички волунтаризам, али се зна ко стоји иза тога, а то су Америка, Немачка, Велика Британија Француска и они ће само да процене да ли је то тај тренутак кад ће то да уради или не.„Али, не треба да се заваравамо да чак и ако се то не деси сада, да ће да се смањи притисак на нас”, истакао је Павић.

Поготово зато што ће, сматра он, пре мајске седнице Комитета министара Савета Европе када ће коначно одлучивати о пријему самопроглашеног Косова у Савет Европе, фокус бити на Републици Српској, јер ће пре Савета Европе бити гласање о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН, преноси Танјуг. 

Прочитајте ОВДЕ како ће “поглавље 35” прекинути ЕУ интеграције Србије

Извор: Правда / СРНА / Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА