Најновије

НАТОВЦИ ЋЕ ПРОВРИШТАТИ: Си Ђинпинг у Београду - и то специјалним поводом!

Очекује се да ће председник Кине Си Ђинпинг посетити Србију уочи 25. годишњице смртоносног америчког бомбардовања кинеске амбасаде у Београду, осветљавајући догађај који је изазвао антиамеричке протесте у Кини, те допринео да се у Пекингу развије неповерење према НАТО-у, пише „Блумберг”.
Први човек Кине - челични пријатељ Србије

Први човек Кине - челични пријатељ Србије

Кинески лидер ће доћи у Београд око 7. маја, сазнао је „Блумберг” од анонимних извора.

Током НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, амерички пројектили су убили три кинеска новинара у нападу који је Бела кућа касније назвала „грешком”.

Портал оцењује да је управо бомбардовање Београда зближило Русију и Кину и створило партнерство које је од тада ојачало и брине Запад.

Посетом европској држави која није увела западне санкције Москви, Си ће „јасно ставити до знања да ће Кина стати уз Русију и продубити своје партнерство”, рекао је за „Блумберг” Нил Томас, сарадник за кинеску политику у Центру за политику азијског друштва „Чајна аналисис”.

Заменик кинеског амбасадора у Уједињеним нацијама Генг Шуанг недавно је на састанку СБ УН подсетио на напад НАТО-а на амбасаду Кине у Београду, назвавши га „страшним кршењем суверенитета Кине”.

Како подсећа агенција, након бомбардовања хиљаде демонстраната широм Кине окупило се око амбасада и конзулата држава чланица НАТО-а, а појединци су носили запаљене америчке заставе. Многи Кинези сматрају да је напад био намеран.

Подсетимо, 7. маја 1999. током бомбардовања, међу многим објектима широм Србије, мета је била и кинеска амбасада, на коју је амерички бомбардер испалио три пројектила. Настрадало је троје кинеских новинара, а рањено двадесеторо људи.

На месту бомбардовања постављена је спомен-плоча симбол пријатељства два народа, а у обновљеној згради отворен је Културни центар Кине, преноси РТ Балкан.

Прочитајте ОВДЕ шта тражи покрет “Ми – Снага народа”

Извор: Политика / РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА