Најновије

Орбан бруталан, значи ли ово да Мађарска излази из ЕУ?! Рат са Русијом и истополне бракове Будимпешта неће прихватити!

Када је Мађарска пре 20 година приступила Европској унији, није очекивала неке од радикалних промена које је блок од тада прошао, изјавио је прмијер Виктор Орбан. Будимпешта се није претплатила на истополне бракове или рат са Русијом када је постала чланица, тврди премијер.

Мађари су великом већином гласали да њихова земља постане чланица ЕУ 2003. године, а приступање је завршено 1. маја следеће године. Орбан је у то време био снажан заговорник тог потеза.
Међутим, политика блока се од тада значајно променила, приметио је мађарски лидер током редовног наступа у петак на радију Кошут. Он и даље сматра да је чланство у Унији у националном интересу, али је навео неколико тачака око којих се не слаже са Бриселом.

Када се Будимпешта придружила блоку, није очекивала да ће бити приморана да прима имигранте из других делова света или да ће бити под притиском због уставне заштите породице, дефинисане као засноване на браку између мушкарца и жене, изјавио је Орбан.

Приступање „није значило да европски лидери маневришу континентом у рат уместо у мир", додао је он, мислећи на наоружавање Украјине против Русије.
Премијер је позвао грађане ЕУ да на предстојећим изборима за Европски парламент гласају за странке које подржавају мирно решавање украјинског сукоба, укључујући и странку Фидес у Мађарској коју предводи Орбан.

Ако значајан број про-мировних кандидата постану посланици ЕП, „можемо имати Европски парламент који не гура европске лидере ка рату, већ повлачи Европу са ивице понора", тврди он.

Раније ове недеље, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да ће се Будимпешта противити плану који је предложио генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг за успостављање петогодишње шеме помоћи Кијеву од 100 милијарди евра.

Мађарска је чланица војног блока предвођеног САД од 1999. У марту је амерички амбасадор у Мађарској Дејвид Пресман оптужио Орбанову владу да подрива посвећеност НАТО-а Кијеву и да „стоји уз Русију".

КАКВУ ГЛАВУ НОСИ ОВАЈ ДРОН: Све је експлодирало за стотинку (ВИДЕО)

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА