Најновије

Може ли Украјина да организује Песму Евровизије следеће године?

Према правилима Песме Евровизије, земљи која победи даје се право да следеће године организује такмичење. Међутим, то се није увек дешавало.

Победници Евросонга 2022. (Фото: Јутјуб)

Последњи пут када је победник одбио да организује такмичење догодило се 1980. године. Израел је годину дана раније победио други пут заредом и због финансијских проблема није могао да поново организује такмичење. Због тога је организацију на себе преузела Холандија и приредила фестивал у Хагу.

И раније су земље победнице наводиле сличне разлоге за одбијање организације, а Монако је чак имао и други проблем – у тој држави није постојала довољно велика дворана за фестивал, па je Би-Би-Си „ускочио“ и организовао такмичење у Единбургу.

Међутим, досад се није десило да победи земља у којој је у току рат, због чега се поставља питање, како безбедности, тако и могућности организације озбиљног догађаја попут Евросонга.

Из Европске радиодифузне уније, главног организатора такмичења, након украјинске победе саопштено је да ће се са украјинским емитером радити на организацији такмичења.

„Очигледно је да се сусрећемо са јединственим изазовима који су пред организацијом такмичења следеће године“, наводи се у саопштењу и додаје се да су спремни да разговарају и са другим члановима ЕБУ-а како би се на што бољи начин организовала Песма Евровизије.

Медији су и пре синоћног финала наводили како је договорено да се Евросонг одржи у Британији следеће године, што нико није потврдио.

Међутим, потврђено је да су челници градских власти у Стокхолму још почетком маја понудили да организују такмичење у случају победе Украјине, а сличну понуду дала је и Шпанска радио-телевизија (РТВЕ), али нису навели у ком граду би Евросонг био одржан.

Рано је говорити о организацији, а тешко је и предвидети дешавања у наредним месецима, али се надамо да ће се све у вези са одабиром места одржавања такмичења обавити благовремено.

О ситуацији у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА