Најновије

Синиша Мали најозбиљнији кандидат за премијера

У нову Владу Србије, која би требало да буде формирана најдаље до 15. августа ући ће представници мањина које су биле на консутацијама код председника Србије, али не и Коалиција Албанаца Долине која је у старту изразила жељу за интеграцију у власти, али од локала.

Фото: Министарство финансија Републике Србије

Готово извесно је, како наводе извори Данаса, да ће и Социјалистичка партија Србије наставити да партиципира у власти, а да је најозбиљнији кандидат за место премијера актуелни министар финансија Синиша Мали.

“Тачно је да је председник Србије Александар Вучић рекао да су у оптицају четири кандидата за место мандатара, од којих су два позната јавности, два нису и да међу њима има и нестраначких експерата, али чини ми се у овом тренутку да је министар Мали на прагу да постане први човек у Немањиној 11. Информације су да он већ пише експозе, али док се консултације унутар СНС и шире не заврше и док председник не донесе коначну одлуку тешко је са сигурношћу тврдити ко ће заиста бити нови премијер”, каже извор Данаса из актуелне владе и додаје да ће при доношењу коначне одлуке Вучић свакако имати у виду како се развија украјинска и економска криза.

Уколико се криза не буде смиривала њему ће, каже требати лојалан и стручан човек, који ће на најбољи начин моћи да амортизује последице. А тај човек,сматра саговорник Данаса, по свему судећи, је Синиша Мали, упркос томе што Вучић има безгранично поверење и у актуелну премијерку Ану Брнабић.

Информацију да је он најозбиљнији кандидат за састављање нове владе, покушали смо да проверимо и код самог министра финансија, али он није одговарао на наше порукеи мејлове.

Уз ограду да не зна “шта је тачно у Вучићевој глави”, политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић, ипак, даје предност Ани Брнабић над министром финансија. Он, ипак, не искључује потпуно ни могућност да премијерску палицу поново преузме лидер социјалиста. Но, како каже, вероватније од тога је да ће Дачић инсистирати на неком јачем министарству.

“Уколико добије то јаче министарство, број министарстких места намењених социјалистима остао би као и до сада , или би евентуално био увећан за још једно место”, каже Вукадиновић и додаје да му је у овом тренутку од кандидата за премијера занимљивије ко ће бити председник парламента.

Вучић би, према његовим релима, направио прави потез када би место првог човека скупштине препустио мањинама и то СВМ, и то Елвири Ковач.

“На тај начин амортизовао би претпостављени притисак опозиције у скупштини “, оцењује Вукадиновић.

Коментаришући најаву Милоша Вучевића да будућа владајућа већина може да броји 130, 140 или 160 посланика, Вукадиновић каже да је јасно да би већину од 130 посланика чинила коалиција око СНС и мањине( СВМ, СПП и Томислав Жигманов), да би већину од 160 посланика чинио СНС, плус мањине, плус социјалисти, али да није јасно ко би био део коалиције од 140 посланика.

Он верује да је циј спомињања већине од 140 псоланика био само да се “убије цена социјалистима”, и да се спомињањем те варијанте мислило можда на евентуалну коалицију са новим ДСС или ССП, али да иако је та варијанта могућа, она у овом тренутку није и реална.

Уколико би се ишло само на коалицију са мањинама владајућа већина би у том случају имала танку подршку од 129 посланика и чинило би је 120 посланика са листе СНС, пет посланика Савеза војвођанских Мађара, три Странке правде и помирења и један посланик коалиције Војвођани, будући да је Александар Оленик најавио да неће бити део власти, док Србија не уведе санкције Русији. СДА Сулејмана Угљанина не само што није дошла на консултације због жалости за страдалима у Сребреници, већ није изразила ни жељу да буде део власти, док је Коалиција Албанаца Долине заинтересована за интеграцију у власти,али “одоздо”. Странка полојног муфтије Муамера Зукорлића изразила је жељу да добије министарско место, као и ДСЗВ Томислава Жигманова, док је СВМ и овога пута своје жеље зауставила само на местима државних секретара.

Међутим,уколико би се ишло на ширу коалицију са социјалистима будућа већина имала би тачно 160 посланика и била би потпуно стабилна.

Саговорници Данаса убеђени су да ће се Вучић и напредњаци опеделити управо за ову другу варијанту како не би морали да стрепе од евентуалних пребега и могућности да неки закон, из појединачних хирова, или евентуалних пребега,не добије подршку.

Ако би се ишло на ово груписање парламентарне већине, а с обзиром на то да је Вучић поручио да мандатар не мора нужно бити из СНС, у игри и даље остаје лидер СПС Ивица Дачић. У другој варијанти, ако би потпуно из расподеле били избачени социјалисти, а напредњаци виђени за премијера остали изван кабинета, из рукава би могао да се извуче и нестраначки мандатар. Само што нико у овом тренутку не зна ко би била та нестраначка личност која би била способна да руководи владом у овако кризним временима.

Било како било, већ наредне недеље, по завршетку консултација напредњака, требало би да буде познато за коју коалицију, односно већину су се определили. Тада ће бити јасније и ко ће све ући у нову владу.

Након што СНС, као највећа партија, обавести председника Србије колику су већину у Народној скупштини обезбедили, Вучић ће издати писану ноту да би мандат поверио особи коју именује његова странка.- Како је рекао у року од 24 сата предложиће мандатара за састав Владе.

Најмање осам министара неће бити део нове владе

Према незваничним информацијама најмање осам актулених министара не може да се нада реизбору у новој влади Србије, што због чињнице да су лоше радили, да се нису добро снашли, да су били невидљиви или чак демотивисани скраћењем мандата владе на две године. Сам Вучић више пута је најавио да ће у нову владу ући значајан број нових људи, али и да они који су добро радили могу да рачунају на нове мандате.

Човић: Имате погрешну информацију

Према неким спекулацијама један од нестраначких кандидата за место будућег премијера могао би да буде и Небојша Човић, бивши потпредседник владе у време Зорана Ђинђића. Ту информацију смо покушали да проверимо,а председник КК Црвене звезде нам је дословце поручио:

“Погрешну информацију сте добили да сам кандидат за премијера. До виђења”

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА