Најновије

ЈУГОСЛОВЕНСКИ СВЕНАРИО ЗА ЕУ: Упозорење руског амбасадора

Европској унији прети понављање сценарија југословенских ратова због неконтролисане трговине оружјем на црном тржишту, што је повезано са интензивним испорукама наоружања Украјини, пише руски амбасадор у Аустрији Дмитриј Љубински у чланку за лист „Експрес“

Русија и ЕУ (Илустрација: РИА Новости)

„Већ дуги низ месеци Европска унија и њене земље-чланице испоручују Украјини огромну масу наоружања, упркос сопственим и важећим међународним стандардима за контролу извоза. Оружје, које је намењено Украјини (укључујући преносиве противваздухопловне системе и противтенковске вођене ракете), уз толеранцију државе, масовно завршава на црном тржишту“, истиче руски амбасадор.

Према његовим речима, то оружје се може наћи у рукама терориста и криминалаца у различитим деловима света.

„Постоји ризик од буквалног понављања сценарија југословенских ратова, када је сва Европа била преплављена илегалним ватреним оружјем са Западног Балкана. Криминални одјеци тих ратова овде се до данас осећају“, додао је Љубински, подсетивши да се у медијима све чешће појављују вести о конфисковању „украјинског оружја“ у ЕУ, укључујући Аустрију.

Амбасадор напомиње да се Кијеву испоручује оружје и „помоћу средстава такозваног ванбуџетског ‘Европског фонда мира’ који је већ у те сврхе издвојио 2,6 милијарди евра“.

Истовремено, Европска унија „пажљиво прећуткује истину о ризицима које такво ‘обезбеђивање мира’ носи по безбедност њених грађана“, додаје Љубински.

Према његовим речима, војна техника која се из ЕУ испоручује Кијеву, укључујући тешко оружје дугог домета, „кијевски режим користи за безобзирно гранатирање градова и села, стамбених и друштвених објеката, цивилне и транспортне инфраструктуре, услед чега гину невини људи, стари, жене и деца“.

„Само западна антикремљовска пропаганда ћути о томе“, закључио је руски амбасадор.

О прекретници у ДНР прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА