Најновије

СРПСКО-РУСКИ ЦЕНТАР ''МАЈАК'': Друго обележавање годишњице доласка Беле руске емиграције у Србију

Друго обележавање доласка Беле руске емиграције у Србију, које већ постаје традиционално, одржано је на Банстолу у Храму Марије Магдалине.

Обележавање годишњице доласка Беле емиграције (Фото: Мајак)

'’Српско-руски центар ”Мајак” ће сваке године организовати овај догађај у спомен и сећање на руску браћу која су потражила уточиште у Србији а која су само коју годину пре тога ушли у Први светски рат на страни Србије иако им тај рат у том моменту никако није одговарао. Руска емиграција је Србији донела развој уметности и културе, развој образовања и науке као и грађевинарства и архитектуре и многих других области јер су махом били високо образовани емигранти.

Србија се сећа ових људи који су са собом носили и веру у Бога и ту у Сремским Карловцима оформили Руску православну заграничну цркву под Митрополитом Храповицким. Руска браћа и сестре који су дошли пре једног века у Србију допринели су нашој држави и нашем народу на чему смо им захвални, наводи се у саопштењу '’Мајака'’.

У Храму Марије Магдалине на Банстолу служен је и парастос за све Белогардејце и генерала Врангела који је такође живео неко време у Сремским Карловцима а где му је и отац сахрањен. Литургији и парастосу  је присуствовало 40-ак људи, а старешина Храма Синиша Хрвачевић је служио парастос. Кратак осврт на значај обележавања овог догађаја указали су директор Српско- руског центра “Мајак” Владимир Пребирачевић и специјални саветник пуковник Сретен Егерић.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА