Најновије

ВОЈСКА СРБИЈЕ МОЖЕ И МОРА НА КОСОВО! Резолуција 1244 врло јасна

Након историјске најаве председника Александра Вучића да ће Србија тражити да се српска полиција и војска врате на Косово - што омогућава Резолуција Савета безбедности УН 1244 - како би се заштитила безбедност Срба на КиМ, косовски политичари отворено су запретили ратом

Војска Србије. (Фото: mod.gov.rs)

Стручњаци за безбедност оцењују да Србија има право да тражи враћање својих снага на Космет, додајући да је такав захтев од изузетне важности.

Аљбин Курти оптужио је српску владу да прети војном агресијом Косову, као и да "Приштина не жели сукоб са Србијом, али да ће на агресију одговорити свом снагом коју има". Он је казао и да се званични Београд "понаша као и пре 23 године".

- Србија већ неколико дана прети Косову агресијом. Председник и премијер Србије позивају на повратак 1.000 војника, позивајући се на Резолуцију 1244 УН. Желе двоструки корак уназад. Први је повратак у време Милошевића и рата. Други је да се питање Косова врати у УН и што даље од ЕУ. Србија не крије да жели да се врати на Косово, односно да настави рат који је изгубила. Милитаризација Србије током година довела нас је до оваквог стања. Они издвајају велике суме новца за војску и наоружање - казао је Курти.

Огласила се и потпредседница Демократске партије Косова Вљора Читаку, која је истакла да "Вучић зна да српска полиција и војска никада више неће крочити на Косово".

Познати косовски адвокат Том Гаши отишао је најдаље, па је на Фејсбуку написао је да су "Шкије (погрдан албански назив за Србе) и Вучић заборавили операцију 'Олуја' и да се она може поновити и на Косову"!

- Шкије и злочинац Вучић су заборавили "Олују". Треба да се подсете да се лако може поновити и у албанској верзији. Вучић ништа није научио од свог духовног шефа Милошевића - написао је Гаши у скандалозној објави на Фејсбуку.

Поштовати Резолуцију 1244

Илија Кајтез, стручњак за безбедност, каже за медије да је од изузетне важности захтев да се српске снаге безбедности врате на север Косова. Те снаге, додаје он, не би изазвале рат, већ би одржале мир и заштитиле спрски живаљ на КиМ.

- Курти данима терорише Србе на Косову, бесправно хапси, шаље до зуба наоружане припаднике РОСУ, држи наше људе у страху и стању сталне приправности за рат. Еулекс и Кфор су већ више пута доказали да не могу да заштите Србе на Косову. И зато то треба да уради држава Србија, наше снаге треба да буду на КиМ, Резолуција 1244 је најстарија и кровна резолуција, која мора да се поштује. Ми не можемо послати војску и полицију једностраном одлуком, већ нам треба дозвола команданта Кфора. Ако је не да, јасно је на чијој су страни. Србија делује проактивно и делима показује да предаја није опција и да неће скрштених руку гледати како се Срби на КиМ малтретирају, пребијају и затварају - наглашава Кајтез.

Подсетимо, у обраћању јавности у суботу председник Вучић је открио да је усаглашен текст којим ће бити упућен захтев команданту Кфора да обезбеди распоређивање припадника војске и полиције Србије.

- Резолуцијом СБ УН 1244 потврђено је да ће договореном броју српског војног и полицијског особља бити дозвољено да се врати. До сада са Кфором нису вођени разговори о повратку српског особља. То није могућност, већ је обавеза за Кфор. Нема илузија да ће они наћи безброј разлога, иако на то немају право, да кажу како контролишу ситуацију и да за тим нема потребе - казао је Вучић.

Анекс 2 резолуције 1244

Члан 4 Резолуције 1244 УН предвиђа могућност да се договореном броју југословенског и српског војног и полицијског особља дозволи повратак на Косово ради обављања дужности у складу са анексом 2.

У Анексу 2 пише да се то може десити као веза са међународном цивилном мисијом и међународним безбедносним присуством, за обележавање/чишћење минских поља, одржавање присуства на местима српске културне баштине и одржавање присуства на главним граничним прелазима - стоји у анексу два Резолуције 1244.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА