Најновије

"РУСКА САРМА" ОРУЖЈЕ КОЈЕ ГРМИ: Руси развили вишецевни бацач ракета (ФОТО)

Русија развија напредни 300-милиметарски вишецевни бацач ракета (МЛРС), под називом "сарма", који ће допунити постојеће МЛРС у руском арсеналу. Неименовани извор рекао је агенцији "РИА Новости" да ће нови МЛРС "сарма" имати повећану мобилност и да ће бити способан да испаљује такозвану паметну муницију.

"Предузећа руског војно-индустријског комплекса развијају МЛРС 'сарма' калибра 300 милиметара, која ће бити наследник наставак МЛРС 'кама', на шасији камиона камаз", рекао је извор, додајући да ће возило имати "напредни аутоматизовани систем за контролу и навођење ватре".

Вишецевни ракетни систем "кама" представљен је 2007. године, на аеромитингу МАКС. То је била модификација система "смерч", са шест уместо 12 цеви за испаљивање ракета.

Систем је монтиран на шасију возила "камаз", што му даје већу покретљивост. Уместо затвореног контејнера за ракете, на МЛРС "кама" инсталиран је отворени МЗ-196, који тежи око седам тона. У текућем сукобу у Украјини, руске трупе су распоредиле низ система за лансирање ракета, у распону од архаичне опреме из совјетског доба, до модерних МЛРС-а које је развила Руска Федерација.

На пример, руске трупе увелико примењују систем "торнадо-С" МЛРС калибра 300 милиметара. "Торнадо-С" се рутински користи за испаљивање вођене муниције на украјинске војне положаје. Таква муниција располаже са инерцијалним системом за навођење, који омогућава руским трупама да са изузетном прецизношћу гађају различите циљеве дубоко иза линије фронта. Системи руских копнених снага 9А54 "торнадо-С" могу прецизно да испаљују дванаест ракета на удаљеност од око 120 километара.

Поред тога, "торнадо-С" је ефикаснији захваљујући скраћењу времена припреме за лансирање на само три минута. Извор "РИА Новости" није разјаснио колики је крајњи домет МЛРС "сарма".

Прецизно навођена муниција, која ће омогућити Русији да са изузетном прецизношћу нападне непријатељске локације, могла би да буде најважнија карактеристика овог система. Извор није прецизирао рок до којег би МЛРС "сарма" била уведена у руске оружане трупе. Иако се налази под санкцијама Запада, Русија је наставила са развојем најсавременијих система наоружања за руску војску. Руски ракетни напади на Украјину настављају се несметано, фокусирајући се на ударе у украјинске командне центре и центре за доношење одлука.

ПОГИНУЛИ БРИТАНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ: 22 мртвих у прецизном нападу Руса

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА