Најновије

ХИЛ ЉУТ НА КУРТИЈА: Мислим да имамо проблем с њим, Приштина ће трпети последице у односима са САД

Амерички амбасадор у Србији тврди да ће Приштина трпети последице у односима са Америком, те да је то веома снажна порука.

Кристофер Хил (Фото: Јутјуб)

Мислим да имамо проблем са Куртијем, није вољан да прихвати предлоге које су му изнели Лајчак и Ескобар за деескализацију, нове изборе на северу Косова и Метохије у којима ће учествовати Срби и повратак дијалогу о нормализацији, каже амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил.

"Чини ми се да имамо неке веома суштинске проблеме са њим, да ли можемо да рачунамо на њега као партнера. Али, оставићу ту одлуку нашој амбасади у Приштини", рекао је Хил у интервјуу за "Глас Америке".

На питање да ли је могуће да Вашингтон Куртију и министру унутрашњих послова такозваног Косова уведу забрану уласка, Хил каже да није у позицији да коментарише те наводе.

Зато о санкцијама уведеним Приштини каже: "Када је високорангирани амерички генерал посетио Србију, рекли смо Косову да нећемо реализовати војну вежбу коју смо планирали".

"Мислим да је господин Курти комплетно информисан од стране нашег амбасадора у Приштини, господина Лајчака и господина Ескобара, да ће морати да направи неке промене ако жели да рачуна на нас као на пријатеља и партнера. Не сећам се да сам икада видео тако дубоке поделе у односима Приштине и Вашингтона", тврди Хил.

Са друге стране, амерички амбасадор председника Србије Александра Вучића види као доброг партнера.

"Био сам присутан на разговорима (са Ескобаром, Вучићем и Лајчаком, прим. нов) пре неко вече, и могу вам рећи да су ишли даље од тренутне кризе на Косову. Мислим да постоји разумевање са властима у Србији како да идемо напред, да радимо ствари заједно, надам се да ће и народ у Србији схватити да желимо много више да сарађујемо политички, економски, у домену безбедности – зато је овде био и генерал Хокинсон (шеф Бироа Националне гарде САД, прим. нов). Веома смо заинтересовани да унапредимо односе са Србијом – барем онолико колико су за то заинтересовани народ и власт у Србији. Осећамо да нам Србија постаје све бољи и бољи партнер", каже Хил.

Додаје да ће Приштина трпети последице у односима са Америком, те да је то веома снажна порука, као и да унутар Квинте постоји јединство по том питању.

На питање да ли је била погрешна одлука Запада да призна резултате избора на северу КиМ иако је излазност била само 3,5 одсто, Хил каже да мисли како су неки људи очекивали нису излазност, али не баш толико ниску.

"Мислим да је врло брзо постало очигледно, рекао бих свима, да са таквом излазношћу немате основ да наставите даље. Јасно је да су ти подаци забринули многе, ја сам свакако један од њих", тврди амерички амбасадор.

Остаје нејасно зашто је онда Запад прихватио да тако изабрани председници општина преузму функције и немо гледао како на север КиМ улази наоружана такозвана косовска полиција, како би запосела зграде општина са већински српским становништвом.

Хил тврди да само посматра и има своје мишљење
Говорећи о протестима у Београду које организује део опозиције, Хил каже да не гласа у Србији, нити учествује у политици, већ "само посматра и има одређено мишљење".

"Мој утисак, као страног посматрача, јесте да су узроци дубљи од насиља у школи, мислим да су многи људи узнемирени због политичке културе у овој земљи, да их брине то што политички актери не могу да седну заједно за сто и цивилизовано разговарају. Када говоримо о насиљу, оружано насиље у два масакра, то је свакако узрок, али мислим да људи овде говоре и о вербалном насиљу, нетолеранцији. Како ће се све то завршити, да ли ће бити нових избора, на Србима је да одлуче", тврди макар декларативно Хил.

На питање да ли Запад жели да дестабилизује Србију кроз протесте, Хил одговара: "Пошто ће ово гледати целе породице, не желим да користим баш оштре речи, али заиста то је погрешно. Не, Запад не дестабилизује Србију, није ни у чијем интересу да то ради."

Амерички амбасадор каже да много људи у ЕУ желе да виде Србију као чланицу тог савеза, али не желе "њене проблеме".

На питање да ли од Вучића очекује да призна независно "Косово", Хил одговара да мисли да је спреман да "уради оно што је рекао".

"Да постигне нормализацију и то је веома важно. И то претходи свим будућим фазама сарадње. Хајде да кренемо редом, да пробамо да реализујемо ЗСО, признавање косовских докумената. То је важно у овом тренутку", каже Хил.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА