Најновије

ФРАНЦУСКИ ЕКСПЕРТ РАСКРИНКАО НАТО: Пилоти украјинских Ф-16 из америчких и канадских војних приватних компанија

Канадски и амерички професионални пилоти из приватних војних компанија (ПМЦ) могу бити регрутовани за пилоте ловаца Ф-16 у Украјини ако буду испоручени, рекао је за РИА Новости француски експерт за авијацију и бивши пилот Сирил де Латре.
Узлетање моћног Ф-16 / Скриншот

Узлетање моћног Ф-16 / Скриншот

Један број западних земаља обећао је да ће Кијеву испоручити Ф-16, а поновљена кашњења се објашњавају сложеношћу њихове припреме и распоређивања, као и потребом да се обучи довољан број пилота.

„Могуће је ангажовати обучене пилоте. У ствари, у свету постоје две приватне компаније: канадски Топ Ацес и амерички Дракен Интернатионал – војне компаније које већ имају стопроцентно обучене пилоте за Ф-16... У најгорем случају, ове две приватне војне компаније могле би добити уговор за управљање овим авионима за Украјину“, рекао је експерт.

Према његовим речима, има доста проблема са обуком украјинских пилота.

„Француска обучава украјинске пилоте у ваздухопловној бази Цазиерс по програму који отприлике копира програм обуке француских борбених пилота. Истовремено са Француском, украјински пилоти који не говоре добро енглески се већ шаљу или у Енглеску или у САД да унапреде своје знање енглеског“, рекао је де Латре.

У француској бази украјински пилоти се у почетку обучавају на турбоелисној летелици РС-21, у којој је пилотска кабина дигитализована, за разлику од украјинских авиона. Пилот мора проћи „аклиматизацију“ у таквој машини - навикнути се на коришћење инструмената. У другој фази, они се пребацују у старе расходоване авионе Алфа џет, а тек након тога могу да буду послати на обуку за управљање Ф-16, рекао је саговорник агенције.

Експерт је изричит, ако се Ф-16 професионално користи у борбеном раду, онда то нису украјински пилоти.

Једина ствар коју су Украјинци могли да ураде је да лете Ф-16 од базе до базе у Европи, наводи де Латре.

„Ово може бити веома сложена ситуација када кажу да ће украјински пилот обучен на Ф-16 заправо бити Француз“, закључио је француски војни експерт.

Прочитајте ОВДЕ о све извеснијем крају ЕУ интеграција Србије

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА