Најновије

"ОВДЕ ЋЕ ПОЧЕТИ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ": Скоро све светске силе имају војну базу у малој држави за коју већина никад није чула

Највећи број страних војних база на свету концентрисан је на малој површини једне афричке државе - Џибутија.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Ова мала држава површине је 23.200 километара квадратна и једна је од најмањих земља овог великог континента, са мање од једног милиона становника.
Џибути је бивша француска колонија, па није ни чудо шта Француска и даље има неколико војних база у тој земљи. Међутим, тамо већ неко време своје базе имају и САД, као и поједине европске и азијске државе, а граде се и нове.
Након терористичких напада 11. септембра, Сједињене Државе су на Џибутију основале Камп Лемонијер - своју једину трајну војну инсталацију у Африци - како би се бориле против терористичких претњи у Јемену и на Рогу Африке.
Италијани такође имају своју базу, док су војници из Немачке и Шпаније чести гости Француза.
Своју базу је у Џибутију изградио и Јапан и то је његова првапрекоморска војна база. Прошлог лета је и Кина учинила исто, а сада Јапан планира да своју базу прошири како би се супротставио растућем утицају Кине.
У току је изградња и база још једне моћне и богате земље - Саудијске Арабије.
Постоје и гласине да и Индија разматра да и она за себе узме део овог "најскупљег војног имања на свету"
Уколико се то деси, онда ће готово свака велика светска сила, осим Русије, имати своју базу у Џибутију.
Бруно Макаеш, португалски политичар и научник је написао текст о Џибутију за лист "Политико" у оквиру серијала текстова "Ратови који долазе".
- Овде ће почети Трећи светски рат - рекао је он.
Он је описао своју посету Џибутију где је видео кинеске и америчке војнике како користе сваку прилику да фотографишу ривалску војну опрему и логистику.
- Пуковник Богоре, врховни командант обалске страже Џибутија, рекао ми је да је морао да уведе ред након што су кинески морнари стално сликали неадозвољене фотографије америчког брода разарача - рекао је Макаеш.

Зашто баш Џибути?

Ова држава се налази на Рогу Африке, близу конфликтних зона у Африци и на Блиском истоку. Војни удари из Џибутија могу да стигну до Сомалије, Судана, Јемена, Сирије и Ирака за неколико минута.
Џибути се налази и близу Суецком каналу, једном од најпрометнијих водених путева и честој мети пирата. Неколико држава руководи својим антипиратским операцијама из Џибутија. Земља има и границу са Сомалијом, једним од главних центара регионалих пирата.

Шта ако дође до рата између земаља са базама на Џибутију?

Одговор на ово питање није јасан, а много тога ће зависити од природе потенцијалног конфликта. Уколико Индија заиста отвори војну базу у Џибутију, сваки будући могући конфликт би се моментално раширио на ту територију, јер је Џибути од изузетног значаја за Кину нарочито да би могла да "окружи" Индију.
У сценарију конфликта између САД и Кине у Јужном кинеском мору, њихове базе у Џибутију би сигурно биле стављене у стање узбуне, али би могле и да остану са стране.
Једна од могућности је и да зараћене државе изаберу управо Џибути као поприште ограниченог сукоба. Сваки територијални спор између Кине и Јапана је толико оптерећен опасношћу да је могуће да ће две земље пре желети да се обрачунају далеко у Африци.
Изгледа да једна недавна епизода потврђује ово тумачење: Као што је откривено у једном тексту у званичном листу кинеског Врховног тужиоца, прошле године јапански бродски брод је послао рониоце да и шпијунирају кинески ратни брод у време када су оба брода пристајала у Џибутију.
У прошлом веку конфликти су били пажљиво организовани уз јасне границе и сфере утицаја, али данас, глобализација је утицала на то да се ривали налазе веома близу једни другима - а Џибути је савршена слика овог новог света, где су велике силе присиљене да деле исти простор. Руси демонстрирали незапамћену надмоћ према „ђубришту“ с неба. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА