Најновије

Американци шокирани резултатима анкете у Србији

У већини земаља на Западном Балкану и даље постоји снажна прозападна оријентација, док се у Србији бележи супротан тренд – расте проруско расположење, а пада подршка чланству у Европској унији, рекао је у јуче објављеном интервјуу за Глас Америке Пол Макарти, регионални директор за Европу у Међународном републиканском институту.

Макарти је дао интервју поводом новог истраживања у региону које је за ту америчку невладину организацију урадио Ипсос.

Према истраживању, у Србији, на узорку од 1.238 пунолетних грађана, подршка за Европску унију пала је на 40 одсто, док се Русија сматра највећим партнером, а САД претњом.

У Црној Гори, где је узорак био 1.036 одраслих, расте подршка за чланство у Европској унији, али пада подршка НАТО-у, преноси Глас Америке и указује да највећи број испитаника у Црној Гори Америку види као највећу претњу, а Србију као највећег партнера.

Упркос већински прозападном расположењу у региону, Мекарти сматра да Запад почиње да губи битку када је реч о напорима да обезбеди да Западни Балкан не изгуби веру у процес евроатлантских интеграција.

Према његовим речима, Србија показује сасвим другачији тренд од других земаља региона, који је „мање ентузијастичан за придруживање ЕУ и за западну оријентацију“.

У поређењу са претходном анкетом из 2022. године у Србији „постоји још мање подршке за прозападну оријентацију и за улазак у ЕУ“, рекао је Макарти и оценио да је то „забрињавајући тренд“.

Додао је да је „зачуђен, можда не изненађен“ тиме колико се међу испитаницима САД окривљују за руску инвазију.

„Види се то у подацима за Србију, али има и много људи, много испитаника у Босни, а посебно у Северној Македонији, који криве Запад за инвазију. Тако да ме је то зачудило. А такође и јачина подршке Русији у Србији, иако није изненађујућа, дубина и велике бројке када је реч о тој подршци, као и виђење САД“, рекао је Макарти.

Према његовим речима, „то представља прави изазов, дугорочно гледано, за интеграцију региона – не само Србије – у евроатлантске институције.“

„Србија је веома важна држава и цели регион заиста не може да уђе у ове институције, а да Србија није уз њега. То је највец́а држава у региону Западног Балкана. Важна је економски и политички, и мислим да себи чинимо медвеђу услугу остављајући Србију по страни, а покушавајуц́и да уведемо све остале. Иако има земаља које иду бржим путем, мислим да дугорочно, то се не може урадити ако се цели регион не интегрише“, оценио је Макарти.

Прочитајте ОВДЕ о операцији “Очеретино цвет” армије РФ која је изведена код Красногоровке

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА