Најновије

МИЛАН ВИДОЈЕВИЋ: Глобални покрет обожавања

Од дана смрти краљице Елизабете, 8. септембра, светски медији су опседнути дневним праћењем догађаја везаних за припрему сахране покојне краљице. Нема телевизије која, скоро у директном преносу, не приказује где путује ковчег, шта ради краљ Чарлс III и друга деца и унуци, све је то постао "догађај године" коме се посвећује огромна пажња.

Милан Видојевић. (Фото: Јутјуб)

Пише: Милан Видојевић

Исто је и у Србији, свакодневно праћење дневних церемонијала у свим телевизијским имформативним емисијама, што указује на две ствари. Прво, да је то глобални диктат из неког центра светске моћи који тражи да се једној од најмоћнијих владарки дубоке државе укаже оваква пажња и друго, мање важно, ова у основи кичерска представа савршено се уклапа у кичерске програмске шеме српских телевизија.

Наравно да је британска краљица имала огромну политичку моћ и заблуда о "парламентарној монархији" је за јавну употребу међу празноглавим становништвом, конзументима свих јавних прича о демократији, "владавини народа," и "формалној владавини" краљице. Њена овлашћења су таква да поништавају сва парламентарна овлашћења и овлашћења владе.

Врло пажљиво гајен имиџ "добре краљице" или задњих година "добре баке" само је параван за одлучну, немилосрдну владарку каква је била Елизабета. Сетите се само њеног понашања после смрти принцезе Дијане, недавног односа према унуку Харију и бројних других невидљивих одлука у току 70 година на престолу. Краљица је била "гвоздена леди" а не Маргарет Тачер.

Наравно, као контраст одмах су се јавили они који су чекали овакав тренутак да искажу своје незадовољство уместо "лепих сећања." Из Индије се чују гласови незадовољства због понашања британске круне у време колонијализма, тачније колоније Индије у поседу Источно-индијске компаније, која је била симбол пљачкашког империјализма.Међу најгласнијим приговорима су они који се односе на незахвалност британске круне из времена Другог светског рата. Од 8,6 милиона људи мобилисаних од стране Британије у Другом светском рату 1,4 милиона било је из Индије а 134.000 из других колонија. Наравно да су и губици у људству били сразмерни учешћу.

Други гласни захтеви везани су за повраћај чувеног дијаманта Кохинор, који краси британску круну. Његова историја је интересантна. Дијамант Кохинор, "Планина светлости," ископан је у Јужној Индији у XIII веку и имао је око 186 карата. Зна се да је био у поседу династије Мугалс у XВИ веку, па у поседу Персијанаца, Афганистанаца. Махараџа Сика, Ранџит Синг, купио га је 1813. године. Наследник махараџе, Дулип Синг, имао је 11 година кад су Британци припојили Пенџаб 1849. године. "Пактом у Лахореу," између осталог, Дулип је "поклонио" дијамант енглеској краљици Викторији. Тачније, поклонила га је Источно-индијска компанија.

У почетку, дијамант није изазвао велико одушевљење. Викторијин супруг Алберт, да би стишао критике о овој превари-пљачки, дао је да се дијамант изреже и исполира до данашње величине од око 105 карата. пошто је за дијамант везана клетва, да онај мушкарац који га поседује ће доживети трагичну судбину, одлучено је да га носи само жена. Краљица Викторија га је носила као брош, а у круну је стављен у XX веку за краљицу Александру, а у круну Елизабетине мајке је стављен 1937. године. Круну са Кохинором носила је и Елизабета на свом крунисању.

Да ли ће Кохинор бити враћен и коме? Тражи га Индија јер је ископан у Галконди, у Индији. Предат је у Лахореу, који је данас у Пакистану. Тражи га и Иран и Афганистан. Биће да ће Британија чекати да се тражиоци договоре, што се неће никад десити.+

Критике и непријатна сећања долазе из још једне земље Комонвелта, Кеније. Педесетих година прошлог века у Кенији је почео герилски покрет против британске колонијалне власти, чувени Мау-мау. У току 12 година суровог рата, у коме је Мау-мау немилосрдно убијао беле колонизаторе а британска војска убијала, мучила сурово, кастрирала ухваћене припаднике покрета и затварала становништво у логоре. Било је 12.000 погинулих и умрлих, а 150.000 људи било је у логорима. Мау-мау је био тајно друштво, чланови су се препознавали по 7 зареза-ожиљака на кожи, што је некада по њих било погубно. Млада краљица Елизабета никад није изговорила реч оправдања за сурове обрачуне или реч извињења за жртве.

Кад смо већ код тајног друштва. Енглеска краљица је била на челу бројних витешких редова, моћних друштава из сенке, као што је "Пилгримс сосајети," и дуго је заузимала ту позицију моћи. Није била на самом врху, ту седе неки други припадници Црног племства али је њена моћ била огромна, као и богатство. Тобоже, богатство краљице је око 370 милиона фунти. Реалнији извор тврди да је хиљаду милијарди! Није ни битно, има важнијих ствари.

Конспиролози из света су већ дали своје мишљење о смрти Елизабете ИИ. По једном од њих, права Елизабета умрла је пре десет година, ово је двојница. "Немогуће" је да је дан пре смрти примила нову премијерку Британије а већ 8. је умрла (била у коми, мождани удар ?). То је за нас небитно, оно што ће бити важно је како ће нови краљ водити Британију и колико ће дубока држава дати од овлашћења Чарлсу. Видећемо у времену које је пред нама.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА