Најновије

"НИКО НАС НЕ ВИДИ": Грађани Штрпца протестују због градње МХЕ која им угрожава водовод! (ВИДЕО)

Грађани места Штрпце, на југу Косова, и данас су протестовали због изградње мини хидроцентрале изнад тог места, која би им угрозила водовод. Најавили су да ће се окупљати сваког дана и наглашавају да се локална власт, српска, оглушује о њихове захтеве.

Протест у Штрпцу (Фото: Јутјуб)

Локално становништво је изашло с циљем да мирним путем блокира радове. Кажу да им ту, уколико остану без воде, нема опстанка, да им је водовод важан и због наводњавања пољопривредних парцела. Како наводе, пројекат је започела једна албанска фирма из Приштине. Сумњају да се у документацији за изградњу крши закон, и додају да нико од надлежних неће да им је покаже.

 

Општина Штрпце се налази на крајњем југу Косова и Метохије, већински је насељена Србима и локална власт је српска.

Грађани који су нам се јавили кажу да се локална власт оглушује о њихове захтеве, да су писали и петиције, скупљали потписе, али да их "очигледно нико не види". Додају и то да ниједна локална телевизија није дошла да извештава о њиховом проблему, као и да су звали ТВ Мост, али да се та прича и њихов протест не појављују нигде у медијима.

Јуче је, како су навели, дошла и Интервентна јединица полиције из Урошевца и обавестила мештане да обуставе мирне протесте и омогуће радницима да неометано раде. Грађани су затим отишли до зграде Општине Штрпце, али, како наводе, нико од званичника се није појавио пред народом.

Са данашњег скупа поручили су да желе на правни начин и притиском на општинске структуре да спрече да се изгради мини-хидроцентрала. Најавили су да ће ићи и у Министарство у Приштину. "Наша обавеза је да овде сваког дана будемо", навео је један од говорника, додајући да скупови треба да се организују на миран на начин.

Преносе и да су тројица од окупљених на протесту јутрос позвана на разговор у полицију, која је, како су навели, била коректна.

Прочитајте ОВДЕ зашто је важно да 96 буде максималан број држава које су признале тзв. Косово.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мештани села Раките постали симбол борбе против МХЕ. Њихову реку су окупирали и уништили инвеститори!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА