Најновије

НОВЕ СТРАЖЕ НА СТАРОЈ ПЛАНИНИ: Вратили се у напуштено село у нетакнутој природи да бране реке од изградње МХЕ

Старопланинско село Папратна постало је нова тачка отпора малим хидроелектранама! Иако нема становништва које свакодневно живи у овом селу у општини Књажевац, власници имања и кућа који су у околним градовима, већ данима дежурају на барикади како би одбранили Папратну реку.

Стара планина (Фото: Јутјуб)

У недељу су им у ноћном дежурству придружили и Топлодолци, који већ више од 100 дана на барикади у с чувају своју Рекитску реку од изградње МХЕ.

- У том селу нико не живи, али су се људи који су пореклом из тог села и ту имају имања вратили да бране реку. Купили су дрва за огрев и њих седам, осам дежурају непрекидно - каже Миљан Стојановић, председник МЗ Топли До.

Радови још, како додаје, нису започети, а инвеститору у среду истиче дозвола.

- С обзиром да није пријавио радове осам дана раније како је предвиђено законом, он вероватно неће ни да ради, али мештани дежурају превентивно. Синоћ смо отишли на неколико сати да подржимо људе који тамо дежурају, неки од њих су узели одморе, неки су у пензији, ко се како снашао да дође да дежурају - каже Стојановић.

Из разговора са браниоцима Папратне реке, сазнао је да се инвеститор појављује с времена на време, а да је минулог викенда тражио разговор са њима.

- Они су га примили, нису га спречавали да уђе на своју парцелу. Тражио је од људи који чувају реку да му написмено дају да они не дозвољавају да гради хидроелектрану. Они су га одбили и он је отишао. У принципу, он им је рекао да неће да гради, али да му је потребно то написмено да би повратио уложени новац. Они су му рекли да може да дође да прави викендицу, али МХЕ никако неће моћи - препричава Стојановић.

Папратна река је једна од притока Тимока, сада је, додаје, толико низак водостај да воде има као да тече са славине.

- И ово село се налази у еколошки потпуно чистом крају. Нетакнута природа! Нема ни асфалтни пут до тог села, само вукови. Изнад њих је село Алдинац. До Папратне се може доћи са две стране, али су мештани Алдинца поставили барикаде са стаблима како им неко не би пришао са друге стране - каже нам он.

Мештани Старе планине су одлучни да не дозволе изградњу МХЕ на било којој локацији.

- Спремни смо у свако доба дана или ноћи да прискочимо у помоћ ако буде било потребно - наглашава Стојановић.

ОРСП тражи поништај дозвола за пет МХЕ

Покрет “Одбранимо реке Старе планине” саопштио је да су се 13. децембра састали са државним секретаром Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александром Дамњановић и њеним сарадницима како би затражили поништавање дозвола за некоилико МХЕ.

Како наводи један од оснивача ОРСП Александар Јовановић Ћута, на састанку је затражено поништавање грађевинске дозволе за МХЕ “Звонце” (Ракита) И МХЕ “Топли Дол”, да се донесу решења о престанку важности грађевинских дозволе за МХЕ „Папратна“, МХЕ „Равно Бучје“ и МХЕ „Врело“ као и да се изврши инспекцијски надзор за МХЕ „Мездреја“ на Црновршкој реци.

- Испред ОРСП на састанку су били Божидар Тодоровић, Наташа Комљеновић и Александар Јовановић Ћута. Тема састанка је била да се убрза доношење одлуке МГСИ о поништавању грађевинске дозволе за МХЕ „Звонце“. Том приликом су изнети аргументи ОРСП и предати су нови докази и документи који у потпуности побијају став урбанистичко-грађевинске инспекције МГСИ и те доказе су правници МГСИ прихватили као значајне и одлучујуће за доношење одлуке и преузели су обавезу на себе да у врло кратком року документе које смо им доставили прибаве службеним путем од ЈВП „Србијаводе“ и ЗЗПС - прича Јовановић.

Како истиче, то је потпуно исправно јер су "наши документи добијени путем приступа информацијама од јавног значаја".

- Поред тога предати су им документи и докази са захтевом да на исти начин поступе и у погледу поништавања или престанка важности грађевинске дозволе за МХЕ „Топли Дол“. На исти начин им је предат захтев и за инспекцијски надзор за МХЕ „Мездреја“ на Црновршкој реци. Преузели су обавезу и да након провере наших аргумената и доказа (те доказе смо преузели са ЦЕОП) одмах донесу решење о престанку важности грађевинске дозволе за МХЕ „Папратна“, МХЕ „Равно Бучје“ и МХЕ „Врело“ - наводи Јовановић.

О спремности наше Специјалне антитерористичке јединице прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА