Најновије

НИШТА НИЈЕ ГОТОВО: Камповање и протест до забране литијума и бора

Еколошки активисти, који траже доношење закона о забрани истраживање и експлоатација литијума и бора у Србији, поставили су шаторе у Пионирском парку, испред улаза у зграду у којој је седиште председника Србије Александра Вучића. Како су раније најавили, намеравају да "кампују" до испуњења захтева. Због протеста и камповања блокирана је Улица краља Милана.

Еколошки устанак (Фото: Јутјуб)

Протест је почео у 19 сати, а окупљени грађани носе транспаренте "За нашу децу", "Србија није пустиња".

Активиста Удружења Не дамо Јадар Златко Кокановић изјавио је за Н1 да су "дешавања на терену иста као пре укидања Уредбе о просторном плану пројекта посебне намене".

- Компанија Рио Тинто је после 20. јануара откупила још једно домаћинство, девет парцела, нешто шума и пољопривредног земљишта - рекао је он.

Према речима Кокановића, све то им говори да није стављена тачка на пројекат Јадар.

Потест организују Савеза еколошких организација Србије (СЕОС) и иницијатива Крени-промени.

Директор кампање иницијативе Крени - Промени Саво Манојловић навео је да до испуњења захтева неће бити повлачења грађана испред Председништва.

- План је да се вечерас овде обрате мештани угрожених крајева, биће ово један симболичан протест. Људи су дошли у Београд како нам се не би опет десило да имамо расејање широм Србије на протестима. Власт само треба да донесе закон о забрани експлоатације литијума и бора и све ће бити готово. Једноставно, ниједан народ не заслужује овакву власт - рекао је Саво Манојловић.

Иницијатива Крени - Промени најпре је тражила мораторијум на истраживање и експлоатацију литијума и бора на 20 година, али је нови захтев гласио да се уведе трајни мораторијум.

- Наравно, сматрамо да је трајни мораторијум бољи. За њега се залажу и грађани из угрођених места. Тамо шпартају џипови, људи су уцењивани, а управо о њима држава мора да води рачуна - рекао је Манојловић и нагласио:

- Обратиће се вечерас мештани и грађански активисти, након тога ће остати овде да кампују. Позивам све грађане да у наредним данима дођу овде и да покажемо велико срце, да смо уз цео наш народ.

Извор: Директно.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА