Најновије

РИО ТИНТО ПРИЗНАО! Ризици по здравље у Србији су велики

Рудник компаније „Рио Тинто“ радио би 60 година, откопало би се 9,5 милиона тона материјала за екстракцију литијум-карбоната, борне киселине и натријум сулфата. То се наводи у документу до кога је дошао недељник „Време“, а у ком стоји и да би максималан број радника у 2030. био 526, а највећи ризик по здравље и животну средину представља лагуна за процесну воду.

Последице боравка Рио Тинта у Шпанији (Фото: Pixabay)

Компанија „Рио Тинто“ је, како пише „Време“, спремила Студију о утицају рудника на животну средину, а у том документу се наводе бројни негативни утицаји на животну средину.

Када је реч о лагуни за процесну воду, која је идентификована као највећи ризик, „у случају лоше израде, земљотреса или екстремног климатског догађаја, вода би могла да се излије из лагуне“, цитирало је „Време“ документ у који је, како тврди, имало увид.

Као најбоље решење за прибављање воде за рудник наводи се алувијално земљиште Дрине, док би се отпадне воде, после прераде, испуштале у реку Јадар.

- Планирани систем за прикупљање отицаја вода биће потребан низ година након затварања, а можда и заувек - наведено је у документу, који је, како је истакнуто у тексту, „Рио Тинто“ направио пре него што је саопштио да одлаже комерцијалну производњу за 2027. годину због „кашњења у исходовању одобрења за експлоатационо поље“.

У документу се наводи и да би окно рудника имало пречник од 8,5 метара, да би ишло до дубине од 433,45 метара, а да би прашини која настане током експлоатације били највише изложени „непосредни оператери“.

- Даље моделирање показало је да би у уској зони од 600 метара уз јужну границу рудника та гранична вредност (загађења ваздуха) могла бити прекорачена - објавило је „Време“.

Када је реч о потенцијалном уништавању објеката и станишта живог света, „Рио Тинто“ је предвидео одређене мере.

Тако је предложено да се узме у обзир „релокација“ чланова једног домаћинства за које се процењује да ће бити угрожено буком, док се као потенцијално угрожени објекат препознаје Црква Светог Георгија, коју је посетио и председник Србије Александар Вучић када је обишао мештане јадарског краја.

Када је реч о угроженим биљкама и животињама, предложено је њихово пресељење што, како указују аутори текста, многи биолози сматрају спорним и немогућим.

- Интерни документ до кога је дошло ‘Време’ показује да компанија признаје бројне негативне утицаје на животну средину, наводећи да искуство показује како је ‘економско-социолошки утицај’ једино што доноси корист - истакли су аутори текста.

Извор: Време

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА