Најновије

Током лета у Србији поскупљује струја?!

Струја у Србији ће током лета поскупети за 10 до 15 одсто за домаћинства, сазнаје Данас у изворима блиским Електропривреди Србије.

Фото: Јутјуб

Власт је одлучна да подигне цену електричне енергије, што се јасно види из недавних изјава Томислава Момировића, министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Зоране Михајловић, министарке рударства и енергетике.

Портал Демостат је јуче објавио своја сазнања да ће у јулу или августу струја за домаћинства поскупети чак 30 одсто, а за привреду 70 одсто.

Ипак, извор Данаса наводи да Агенција за енергетику и Влада Србије највероватније неће прихватити такав захтев, „па ће ЕПС морати да се задовољи са 10 до 15 одсто поскупљења које су надлежни спремни да одобре“.

– Што се тиче привреде, ако се буде инсистирало да њени рачуни за струју порасту за 70 одсто то ће изазвати поскупљење производа и аутоматски повећати инфлаторну стопу – наводи наш саговорник.

Представници потрошачких удружења и економисти истичу да је због инфлације поскупљење струје неминовност, али да је проценат о коме се спекулише нереално висок, с обзиром на реалну платежну моћ становништва.

Председница Центра потрошача Србије Вера Вида каже за Данас да с обзиром на материјално стање потрошача у нашој земљи за њих било какво поскупљење не представља лепу вест и нешто што очекују са одобравањем.

– Оно што је извесно је да ће до поскупљења струје сигурно доћи. То ће се свакако негативно одразити на кућни буџет потрошача јер ће изазвати пораст цена роба и услуга. Кад је реч о износу поскупљења потпуно је неприхватљиво да цена струје скаче тако нагло и у високом проценту. Уместо тога, могло се ићи на поскупљење у више фаза али са нижим износима како би потрошачи то могли лакше да поднесу – наглашава Вера Вида додајући да би се повећање цена струје морало усклађивати са растом плата уз уважавање чињенице да су у земљама у којима је електрична енергија скупља него у Србији истовремено веће и зараде.

Председник Покрета за заштиту потрошача Србије Петар Богосављевић истиче за Данас да и овог пута, када је реч о повећању цена струје, надлежни у Србији покушавају да терет инфлације пребаце на плећа потрошача.

– Уместо таквог приступа требало би да се ради на томе да тај терет буде равномерно распоређен. Није спорно да у овом тренутку струја треба да поскупи али тај проценат никако не би смео да буде већи од седам до осам одсто. У случају да струја поскупи у већем износу од тога то ће представљати веома велики баласт за потрошаче чија је куповна моћ и онако већ веома слаба – објашњава Богосављевић.

Професор Технолошко-металуршког факултета у Београду Петар Ђукић каже за Данас да је с обзиром на поскупљење енергената попут гаса и нафте нормално да дође и до повећања цена струје.

– Међутим изузетно је лоше да се корекције цена струје врше на овакав начин у великим процентима. Уместо тога, раст цене електричне енергије би требало редовно да прати раст инфлације. На тај начин би се спречили нагли скокови и неозбиљна лицитирања да ли струја треба да поскупи у овом или оном проценту – наводи наш саговорник.

Професор Електротехничког факултета у Београду Никола Рајаковић каже за Данас да је поскупљење од 30 одсто мало за ЕПС али велико оптерећење за потрошаче.

– Струја мора да поскупи. Чињеница је да је садашња цена испод тржишног нивоа. У другим земљама цена за домаћинства је два до четири пута већа него код нас. Са друге стране када се одређује цена струје мора се водити рачуна и о платежним могућностима купаца и проценат поскупљења ускладити са тим. Посебно треба обратити пажњу на социјално угрожено становништво и управо су они ти које држава треба да штити односно да им помогне да измире своје рачуне за електричну енергију. Када је реч о привреди она има могућност да поскупљење струје на неки начин надокнади кроз цене својих производа и услуга што грађани нису у могућности – закључује наш саговорник.

Подсећања ради, актуелни просечни месечни рачун за струју за домаћинства износи између 3.700 и 4.000 динара.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА