Најновије

Аутомобили и династија Карађорђевића од 1908 -1941

БЕОГРАД – Аутомобили и династија Карађорђевића 1908 -1941 је књига за оне који воле аутомобиле и који воле монархију – речено је на промоцији књиге Мирослава Милутиновића у Архиву Југославије, згради која је задужбина Александра Првог Крађорђевића.
Краљица Марија за воланом

Краљица Марија за воланом

Председавајући Крунског савета Драгомир Ацовић истакао је, поздравивши престолонаследника Александра Карађорђевића, да је без обзира што је на ову тему било и раније писано Милутиновић морао да крене од почетка, да иде до краја због чега у књизи има значајан број никада објављених фотографија. Према његовим речима, аутомобили оног времена били су култ, а култ припада самом врху државе. Из књиге се може много сазнати о протоколу оног времена. -Књига је и за читање и за гледање, али истовремено и повод за размишљање.  Немојте тај повод да пропустите – рекао је Ацовић пред аудиторијумом који је по великој киши ипак напунио салу Архива. Према речима уредника у Службеном гласнику Петра Арбутине ова књига је део историје коју је он назвао малом. - Знамо шта је велика историја. Мала историја је саставни део велике, мора да је прати а ова књига је управо то, она много говори о великој историји – рекао је Арбутина.

Александар Карађорђевић:  Књига веома значајна за моју породицу

-Ова књига је веома значајна за моју породицу, али волео бих да знам где су сада ти аутомобили. Зна се где су били 1941. године.  На Дедињу има гаража која је била Титова и у њој су једна Ролс Ројс и Мерцедес, лепо опрељен са дрветом и тако даље. Било би добро када би их нашли и када би била изложба са тим аутомобилима и да их видимо – рекао је за Правду принц Александар.
Књига  сведочи о Краљевини у времену између 1908 и 1941. године. - Двор је врх једне државе и књига сведочи о завидном нивоу технолошке културе на Двору што, некима није било по вољи. У књизи сазнајемо који је аутомобил користио сваки члан династије понаособ, али и прецизне податке о карактеристикама сваког возила. Богато илустровану монографију чине још занимљивијим информације о ценама аутомобила, трошковима горива , одржавања и набавке резервних делова и саобраћајним прописима тог доба – додао је Арбутина. Аутор монографије се захвалио Архиву Југославије одакле је највећи део објављеног, где је очуван и обрађен. - Не сматрам да је овим подвучена црта на ову тему и очекујем реаговања читалаца. Овакви наслови јесу новост код нас за разлику од запада где су је грађа о аутомобилима владара и кринисаних глава одавно смештена у публикације – нагласио је Милутиновић. Извор: Правда/ Д. Башовић    

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА