Најновије

ИЗРАЕЛ НЕ МИРУЈЕ, САДА НА УДАРУ ДАМАСК! Сирија жестоко узвратила! (ФОТО/ ВИДЕО)

Сиријска противваздушна одбрана одбила је израелски ракетни напад на Дамаск, јавили су државни медији.

Сиријски ПВО (Фото: САНА)

- Сиријска противваздушна одбрана пресрела је израелске ракете које су долетеле из либанског ваздушног простора - јавили су државни медији. Раније су државни медији саопштили да су се чуле велике експлозије.

Сиријски војни извор цитиран је на САНА-и, рекавши да су напади били усмерени на делове централних и јужних подручја, без елаборирања локација, додајући да је начињена само материјална штета. Нису све ракете оборене, неке су погодиле циљеве и нанеле штету.

Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР) тврди да су се у Дамаску и око града осетиле снажне експлозије, праћене израелским ударима на војне положаје Сиријске арапске војске (САА).

Такође је тврди да је у нападима убијено осам провладиних бораца. Неки извештаји не помињу жртве, док други тврде да је 10 погинуло.

- Ваздушни напади такође су се догодили на југу провинције Хомс и у пограничном појасу између Хомса и Тартуса - ​​рекао је шеф Опсерваторије Рами Абдул Рахман за АФП.

Израелска војска, која ретко признаје своје ударе у Сирији, саопштила је за АФП да неће коментарисати "информације које долазе из иностранства".

Ово је први напад који се приписује Израелу за скоро месец дана и поклапа се са Нетанијахуовом борбом да остане на власти. Нема званичне потврде од ИДФ-а о спровођењу напада.

Западни обавештајни извори рекли су да су појачани напади Израела на Сирију од прошле године део рата у сенци који су одобриле Сједињене Државе. Напади су такође део антииранске политике која је у последње две године наводно поткопала опсежну иранску војну моћ без започињања значајног повец́ања непријатељстава. Није било непосредне потврде од Израела, који генерално не коментарише појединачне ваздушне нападе у Сирији.

Ово је први наводни израелски ваздушни напад у Сирији у протеклих месец дана, а последњи такав напад пријављен је 10. маја.

У нападу 10. маја, један младић је повређен након што је израелски хеликоптер наводно гађао кућу у Ајн Елтинаху, западно од града Хадер у провинцији Кунеитра у Сирији, источно од границе са Израелом, наводи САНА.

ИДФ је покренуо стотине напада у Сирији од почетка рата 2011. године.

Турски бомбардери растурају Гару. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји