Најновије

ШВЕДСКИ ВРХОВНИ КОМАНДАНТ: Спремајте се за рат против Русије

Врховни командант оружаних снага Шведске Микаел Буден упозорио је на претњу нападом на краљевину, позивајући да се пажљиво надгледају акције Русије.

Шведска војска (Фото: Министарство одбране Шведске)

"Не може се искључити могућност оружаног сукоба," цитирао га је Афтонбладет.

Према обавештајним подацима, Шведска би пре свега требало да буде опрезна према „хибридним и нелинеарним“ нападима Русије. Врховни командант позвао је војне и цивилне организације да се припреме за заједнички одговор и ојачају офанзивне способности у погледу сајбер безбедности.

Буден није прецизирао да ли Шведска може да искључи струју у Русији. Објаснио је да би та земља требало да има могућност да утиче на друге државе и спречи спровођење одређених сајбер операција.

Прошле јесени шведски парламент одобрио је повећање одбрамбеног буџета до 2025. на 89 милијарди круна (око 770 милијарди рубаља - прим. аут.), што је рекорд од 1950-их.

У јануару је државно министарство одбране објавило серију филмова у којима је Русију приказало као потенцијалног противника у хипотетичком рату. Истовремено, то није директно речено у видео записима: коришћене су референце на совјетско-америчку конфронтацију, као и други индиректни трагови.

Како Швајцарска јача војску, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји