Најновије

РУСИЈА СЕ СПРЕМА ЗА СУДЊИ ДАН! Москва прави специјалне авионе за нуклеарни рат!

Русија ради на новом типу авиона “Судњег дана” који узима у обзир појаву модерних средстава везе и обраде информација, укључујући оне из космоса. Разлог је, како истичу руских експерти, чињеница да док год има нуклеарног оружја нису заустављене казаљке на сату „Судњег дана“.

Ил-96-400М ( Фото : ОАО "Авиационный комплекс им. С.В.Ильюшина")

Рад на новом авиону за командовање трупама у случају нуклеарног рата већ је почео у Вороњежу, саопштио је извор из одбрамбено-индустријског комплекса. „Руске Ваздушно-космичке снаге добиће два ваздушна командна пункта на бази Ил-96-400М. Један од њих је у производњи“, саопштио је саговорник, напомињући да у будућности није искључени ни наручивање трећег авиона тог типа.

Нови авион за командовање у случају нуклеарног напада

Експерт Руског института за стратешка истраживања Андреј Губин оцењује да је план о таквом типу авиона веома актуелан.

“Командни пунктови који постоје у овом тренутку – а има их неколико различитих врста и модификација укључујући “Звено 3С” служе за највиши ниво, за државни врх и највишу војну команду, за њихов рад у борбеним условима”, наводи војни аналитичар.

Губин објашњава да је основ за нови авион Ил-80 који ће бити значајно усавршен и опремљен модернијом опремом. Такође ће бити побољшане његове карактеристике што се односи на домет, који ће бити удвостручен, време патролирања и бољи систем везе.

Члан експертског савета при колегијуму Војно-индустријског комплекса Русије Виктор Мураховски каже да су такви авиони намењени за председника, министра одбране и начелника Генералштаба како би се у случају нуклеарног сукоба обезбедило да се без прекида управља државом, трупама и стратешким нуклеарним снагама.
Радио-комплекс у новом авиону омогућиће да се предају наредбе трупама, укључујући стратешку авијацију, мобилне и подземне ракетне силосе, подморнице-носаче стратешког нуклеарног наоружања у радијусу од 6.000 километара.

Компоненте авиона искључиво од руских произвођача

Нови авиони су предвиђени за евакуацију највишег руководства земље и управљање снагама у случају уништавања копнене и сателитске инфраструктуре. Имају могућност допуне горива у ваздуху и током лета их прате ловци. Андреј Губин указује и на још једну предност перспективне летелице.

„У изради новог авиона, колико је мени познато, биће коришћени у потпуности руске компоненте, што ће омогућити да системи везе буду безбедни од непожељног утицаја и за било какво прислушкивање. Ти системи везе склапаће се потпуно аутономно, не зависећи ни од кога“, истиче Губин.

Он наглашава да је слична техничка средства неопходно имати у саставу наоружања док год се не зауставе симболичне казаљке на сату „Судњега дана“.

„У догледно време не може се очекивати да свет буде ослобођен нуклеарног оружја које легално поседује пет земаља сталних чланица Савета безбедности УН, али и неке државе које га имају мимо договора о неширењу. Такође, у овом тренутку авион попут овог, са командним пунктовима у ваздуху, имају САД и Русија, будући да је потенцијално могућ глобални сукоб уз примену нуклеарног оружја. А без обзира на све мирољубиве изјаве, без обзира на пораст хуманистичких расположења у свету, док год има нуклеарног оружја присутна је и конфронтација у нуклеарној сфери као и претња од „нуклеарног мрака““, констатује Губин.

Виктор Мураховски истиче да је потреба за авионом „Судњега дана“ везана за појаву нове генерације средстава везе и обраде информација, између осталог и из космоса. Он прецизира да је реч о новим сателитским типовима везе и системима космичке навигације као што је ГЛОНАСС, а осим тога на располагању су и нова средстава за обраду података што све налаже да се изгради нови командни пункт који би био прилагођен тој новој опреми.

Шта су Кинези поручили Америма прочитајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји