Најновије

ОД ХУТА СВЕ ЗАВИСИ! Американци позвали јеменске побуњенике да се прикључе прекиду ватре

Америчке власти поздравиле су прекид ватре међународне коалиције предвођене Саудијском Арабијом у Јемену и позвале шиитске побуњенике племена Хутe да се придруже том примирју.

Јеменски побуњеници Хути (Фото: Јутјуб)

"Позивамо побуњенике Хути (у Јемену) да одговоре на инцијативу коалиције", рекао је шеф америчке дипломатије Мајк Помпео.

Коалиција која у Јемену ратује против шиитских побуњеника, саопштила је да од данас обуставља ватру. Одлука о обустави ватре представља одговор на позиве Уједињених нација да се током пандемије корона вируса обуставе сукоби, рекли су у среду саудијски званичници.

Они су навели да ће обустава ватре трајати две недеље током којих ће коалиција подржавати напоре УН да доведу сукобљене стране за преговарачки сто.

Међународна коалиција предвођена Саудијском Арабијом, која има подршку САД и подржава владу председника Јемена Мансура Хадија извела је више од 370 ваздушних напада на положаје побуњеника, за мање од две недеље.

Више од 10.000 људи погинуло је од почетка градјанског рата у Јемену 2015. године, а милиони су расељени. Рат је довео до тешког разарања и широко распрострањене глади у најсиромашнијој земљи арапског света. Више од две трећине јеменске популације има потребу за помоћи.

Прочитајте ОВДЕ зашто је руска авијација морала да интервенише у Сирији.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји