Најновије

ДА ЛИ ЕГИПАТ УЛАЗИ У РАТ, ОЧИ СВЕТА УСМЕРЕНЕ НА БЛИСКИ ИСТОК: Чека се одлука која може поделити Либију на два дела!

Египатски парламент ће одржати заседање, током којег ће се спровести гласање о питању давања овлашћења председнику земље Абделу Фатаху Ал-Сисију за покретање војне операције у Либији, везано уз заоштравање стања у тој, њему суседној земљи.

Египатска војска (Фото: Јутјуб)

Према чл. 152. египатског Устава, председник не може објавити рат или послати војску изван египатског територија без да претходно о томе затражи мишљење Већа за националну одбрану, као и одобрења две трећине заступника Заступничког дома парламента.

Према наводима египатског медија Ал-Ахрам, један од разлога председникове администрације за војно мешање у Либију је заштита египатских савезника у тој земљи од турске агресије. А египатски савезници у Либији су Либијска национална војска – ЛНА под заповедништвом генерала Калифе Хафтара и низ других снага на истоку те земље.

Каиро подржава и легитимни либијски парламент у источном граду Тобруку, тамо премештан након почетка крвавог грађанског рата у тој земљи. С друге стране Анкара подржава од УН-а признату либијску Владу националног јединства у Триполију на челу с Фајезом Ал-Сарајом, коју пак не признаје споменути законити либијски парламент. Дакле, довољно конфузно стање да га сватко правно тумачи на свој начин и да притом сви буду у праву. Уколико дође до египатске војне интервенције, постоји могућност за распад те земље на њен источни и западни део. Заправо би то била и потврда стварног стања на терену, које већ годинама указује управо на такав сценарио с обзиром како Либија, као јединствена држава де факто не постоји, већ се у њој води крвави грађански рат, у који су умешане и бројне регионалне и светске силе.

Египатски председник Ал-Сиси је у четвртак, 16. јуна, примио либијску делегацију (с истока земље) и изјавио како Египат неће остати пасиван пред непосредном угрожавање, која долази са либијске територије.

Које Путиново наређење је уплашило свет, сазнајте ОВДЕ!

Извор: geopolitika.news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји