Најновије

НЕМА РАТА БЕЗ ТУРАКА! Ердоган наредио слање војске у Азербејџан! Очигледно је да желе сукоб толико близу Русије! (ФОТО/ВИДЕО)

Турска и Азербејџан треба да спроведу заједничке војне вежбе у Азербејџану, саопштило је 27. јула азербејџанско министарство одбране.

Азербејџанска војска (Фото: Јутјуб)

Према плану, вежбе које укључују копнене снаге биће одржане од 1. до 5. августа у Бакуу и Нахчивану , наводи се у саопштењу. Додаје се да ће заједничке вежбе укључивати војно особље, оклопна возила, артиљеријске елементе и минобацаче, као и војну авијацију и опрему за противваздушну одбрану.

Вежбе уз учешће војне авијације одржаће се од 29. јула до 10. августа - у Бакуу, Нахчивану, Гањау, Курдамиру и Евлаху.

Турске трупе и опрема већ су започели размештање у азербејџанском Нахчивану:

Најава заједничких вежби стигла је само неколико дана након ескалације на jeрменско-азербејџанској граници у регији Товуз. Најмање 11 азербејџанских војника - укључујући мајора и пуковника - убијено је. Азербејџан је оптужио Jeрменију за агресивне акције и подстрекивање сукоба. Турска је прогласила пуну подршку Азербejџану тврдећи да неће оклевати да подржи свог источног суседа у сукобу.

Јерменија је, са своје стране, оптужила Азербејџан за ескалацију рекавши да је почела нападом азербејџанских снага на јерменске положаје. Јерменско министарство спољних послова описало је размештање турских снага у Азербејџан и најављене заједничке вежбе као претњу регионалној безбедности. Додаје се да је најава објављена само дан након што је јерменски војник убијен снајперском ватром на граници са Азербејџаном.

"Све ово сведочи о чињеници да руководство Азербејџана кочи напоре међународних посредника да реше ситуацију и наставе мировни процес", рекла је јерменска страна.

Занимљиво је приметити да јерменско руководство и даље понавља мантре о неким „међународним посредницима“ који би требало да помогну деескалацији ситације и спасу Јерменију у случају отвореног сукоба са Азербејџаном и Турском. У ствари, ниједна земља осим Русије неће покушати да заиста помогне Еревану. Ипак, спољна политика јерменског руководства у претходним годинама била је очигледно усмерена на поткопавање његових односа са Русијом и на задовољство њених "западних партнера". Због тога, акције јерменске владе ставиле су целу земљу у прилично опасан положај у региону.

Ко контролише руски ПВО сазнајте ОВДЕ!

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube